След-и

Възраждащият се гигант. Цивилизация и философия на древния и съвременен Китай

Премиера на новата книга на проф. д-р Петко Ганчев

◊ СЪБИТИЕТО

На 30 ноември 2006 г. в Ректората на Беларуския държавен университет (БДУ) се състоя презентация на излязлата от печат книга на проф. д-р Петко Ганчев, Извънреден и Пълномощен посланик на Република България в Република Беларус, озаглавена “Възраждащият се гигант. Цивилизация и философия на древния и съвременен Китай”. Книгата е отпечатана от издателството на БДУ на руски език.


◊ СРЕД ПРИСЪСТВАЩИТЕ

На презентацията присъстваха:
. посланиците на Китай, Великобритания, Туркменистан, Словакия, Чехия, Сърбия, Молдова и Израел,
. представители от редица други дипломатически мисии, акредитирани в Република Беларус,
. ръководството на БДУ,
. представители на ръководството на Института по философия,
. представители на други университети,
. на Националната академия на науките на Беларус, 
. рецензентите на книгата, учени, журналисти, студенти.


◊ ИЗКАЗВАНИЯ НА ГОСТИТЕ

Презентацията бе открита от ректора на БДУ проф. В. И. Стражев. Той подчерта, че като научен, образователен и културен център БДУ се стреми да дава сериозен принос за развитието на сътрудничеството между народите, за повишаване равнището на знанията за отделните страни, за тяхното опознаване и вследствие на това, за сближаването и разширяване на връзките между тях.

От тази гледна точка, той изрази позицията, че книгата на проф. д-р Петко Ганчев, издадена от университетското издателство, ще даде сериозен принос в това направление и ще съдейства на читателите по-добре да се запознаят с феномена на икономическите реформи и успехите на китайската икономика през последните десетилетия.

След встъпителните думи, ректорът на БДУ предостави думата на проф. д-р Петко Ганчев, който в своето кратко изложение представи основните идеи на книгата, основните цели, които си е поставял, и изрази благодарност към ръководството на БДУ за оказаното съдействие, благодарност към преводачката на книгата О. В. Бубнова-Бекасова, рецензентите и всички останали, които по един или друг начин са съдействали за нейното написване и публикуване.

Посланикът на КНР г-н У Хунбин в своето изказване подчерта, че е дълбоко впечатлен от дълбочината на познанията на автора за древната и съвременната китайска философия, от точността, с която авторът описва китайската цивилизация, с нейната духовна култура и икономически постижения. Той изказа мнението, че тази книга е полезна, както за хората, които не познават Китай и китайската цивилизация, тъй като ще им позволи да получат фундаментални знания за тях, така и за самите китайци, тъй като ще им позволи да погледнат на своята история и култура отстрани, по нов и обективен начин.

Посланикът на Туркменистан г-н Иля Велджанов, доайен на дипломатическия корпус в Минск, изрази мнението, че настоящата книга ще има ценен принос за опознаването на историята и културата на Китай, за разбирането на движещите сили на “китайското икономическо чудо”, а оттам за възприемането от ръководителите на някои други страни на идеите, които биха могли да бъдат използвани и приложени и в техните държави. Той на няколко пъти подчерта, че това е принос в световната духовна култура.

Заместник-директорът на Института по философия на Националната Академия на науките на Република Беларус проф. А. А. Лазаревич се спря основно на философските аспекти в книгата, като изтъкна задълбочеността на познанията на автора за философията на древен и съвременен Китай, за взаимовръзката на китайската философия с тази на европейската философска школа.

Рецензентът на книгата проф. д-р А. В. Рубанов, декан на философския факултет в БДУ, който призна, че познава трудовете на проф. П. Ганчев още от “онази епоха”, официално предложи да бъде организирана среща и презентация на книгата в Деканата на философския факултет в БДУ. Той подчерта, че значението и интересът към книгата се доказва от факта, че за подарените на университетската библиотека екземпляри от проф. д-р Петко Ганчев, в момента се прави записване за месеци напред.

Изказвания направиха и двама студенти от специалност “Международни отношения” в БДУ, които подчертаха, че са силно впечатлени от книгата, която съдържа много информация за духовността, философията и движещите сили на китайската цивилизация в древността и понастоящем, а в същото време е написана на достъпен и приятен за четене начин. Те изразиха своята увереност, че настоящата книга ще бъде ценно помагало на студентите от различни специалности в хода на тяхната подготовка в БДУ.


◊ АНОНС

В най-скоро време книгата предстои да излезе на български език в издателство “Славяни”.
Автор:
Публикация:
27.12.2006 г. 13:17
Етикети:
Посетено:
955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3275-vazrazhdashtiyat-se-gigant-tsivilizatsiya-i-filosofiya-na-drevniya-i-savremenen-kitay