След-и

"Ave Maria" - концерт в Католическия храм в Русе

Коледният фестивал в Русе

◊ СЪБИТИЕТО

Премиерен концерт, под надслов „Аve Maria” или "Canti Sacri", изнесоха с голям успех в края на декември в препълнения Католически храм „Свети Павел от кръста” в Русе примата на Русенската опера Виолета Шаханова и органистът Велин Илиев от Софийската филхармония. 

Двамата изтъкнати и активно концертиращи наши  музиканти изпълниха със завидно майсторство и вдъхновение част от най-хубавите пиеси за глас и орган с каноничния текст от Бах-Гуно, Франц Шуберт, Луиджи Керубини, Луиджи Луци, Джулио Качини, Джакомо Пучини, Сезар Франк, Жорж Бизе, Габриел Форе.

Красивият лиричен сопран на Виолета Шаханова прозвуча пределно изразително и вълнуващо във всеки пасаж от изпълнените опуси. С несъвършения и единствен у нас пневматичен орган (най-стария в България!) Велин Илиев постигна необходимата мащабна и завладяваща звучност не само в съпроводите (където бе почти съвършен), но и в соловите си и премиерни изпълнения за Русе на пиесите от Йохан Пахелбел (Фантазия в ми минор и Фуга в ре минор) и Феликс Менделсон (трудната полифонично построена, "баховска" соната N в до минор).

Концертът, на който присъстваха и много млади хора, бе в рамките на Коледния фестивал на Общината, и тази година богат на много и различни по жанр и характер програми.
Автор:
Методи Захариев
Публикация:
23.12.2006 г. 22:26
Етикети:
Посетено:
642
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/3269-ave-maria-kontsert-v-katolicheskiya-hram-v-ruse