След-и

Най-очакваното събитие в края на лятото SoFest премина с грандиозен успех

SoFest 2020 изненада вярната си публика с неповторима симбиоза от изкуства

Най-очакваното събитие в края на лятото SoFest премина с грандиозен успех

 

Откриването на третото издание на SoFest изненада със специално модно ревю под характерни ритми и мелодии от пиеси на виртуозния музикант Теодосий Спасов. Зрителите се насладиха на творбите на млади дизайнери и студенти от НХА. С дефилето на тема “Традиция и настояще” авторите ни върнаха към нашите корени. В първата вечер на емблематичния столичен фестивал феновете се докоснаха и до изкуството на специално създаденото за SoFest  Балканско Трио с участието на Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Васил Хаджиманов. Обичаните творци изпълниха не само любими хитове, но и най-новите си композиции. Музикантите застанаха за първи път в този формат на сцена, потопиха публиката в света на Балканите и с инструменталните си и вокални умения - смесвайки различни стилове, вдигнаха градуса до нажежаване.

В съботната вечер, на 5 септември Кирил Хаджиев-Тино и неговият бенд изпълниха авторска музика и някои от най-новите си сингли. С талантливите си музиканти финалистът в „Гласа на България“ вдигна меломаните в центъра на София с възпламеняващ саунд и кадифен глас.

Голямата изненада дойде от завладяващите литературни експериментатори на Пощенска кутия за приказки. Със своя неоспорим талант и чувство за хумор, за първи път само специално за SoFest 2020 те представиха балкански приказки. Авторите и артистите, които четоха през втората фестивална вечер бяха Гери Турийска, Любен Дилов, Георги Блажев, Цветелина Цветкова, Ники Илиев, Гери Стоянова, Ники Станоев, Косьо Лунгов, Камен Алипиев-Кедъра, Мая Бежанска и Кирил Хаджиев-Тино. Специално сътворените и пресъздадени балкански истории предизвикаха сълзи в очите на публиката, не само от смях.

Последната вечер на Sofest 2020 започна с възпламеняващ танцов спектакъл. Доказалият се хореограф Анна Пампулова представи поредното свое вълнуващо творение, базирано върху разработка на тема "картина". Студенти от курс „Танцов театър“ и „Актьорско майсторство“ към НБУ със завиден финес и грация възбудиха въображението и доказаха, че животът е пъстра мелодия. Кулминацията на вечерта дойде при появата на пленяващата, нежна и обичана певица Белослава. Заедно с музикантите Росен Захариев и Антоний Рикев, тя изпълни любими авторски песни и голяма част от синглите в предстоящия им пети студиен албум. С типичното само за певицата с кадифен глас звучене, поведение и излъчване се постигна вълшебна симбиоза. Симбиоза между изкуства, стилове, участници и публика. Симбиоза, която затвърди Sofest 2020 като единственото по рода си събитие!

И тази година, през двата уикенд дни с вход свободен, организаторите предложиха богата културна, образователна и развлекателна детска програма, както и тематичен SoFest базар.

 

 SoFest 2020 се проведе с подкрепата на Министерството на културата, и под негов патронаж. Фестивалът бе част от Лятната програма в Календара на културните събития на Столична община 2020 и под патронажа на г-жа  Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община.

Автор:
Публикация:
10.09.2020 г. 16:32
Посетено:
656
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/31654-nay-ochakvanoto-sabitie-v-kraya-na-lyatoto-sofest-premina-s-grandiozen-uspeh