След-и

Пловдив покорен от Соня Йончева

Световноизвестното сопрано изпя песента “България”, създадена от нейната майка

Пловдив покорен от Соня Йончева

За изпълнението Соня Йончева покани на сцената брат си Марин Йончев и баса Божидар Божкилов

 

“Благодаря, Соня”, “Още, още” - скандираше в продължение на 25 минути публиката, изпълнила до краен предел, при спазване на всички противоепидемични мерки, Античния театър в Пловдив на 25 август за концерта на Соня Йончева.

Българи от различни краища на света, почитатели от Америка, Германия, Франция, Италия бяха дошли на спектакъла “Завръщане”.

Сред публиката бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областен управител Дани Каназирева, Малина Едрева - председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, Богомил Грозев - директор на Общински институт „Старинен Пловдив”, Борис Петранов - директор на БКИ Берлин, Златина Делирадева главен диригент на хор „Детска китка” и други.

В първата част на концерта Йончева представи арии от „Аида”, „Трубадур”, „Мадам Бътерфлай”, „Русалка”, „Кармен”, „Селска чест”  с оркестъра на пловдивската опера, дирижиран от маестро Найден Тодоров.

Соня представи на публиката младия бас Божидар Божкилов, който бе бурно аплодиран за арията на крал Филип от четвърто действие на операта „Дон Карлос”.

Във втората част Йончева и маестро Найден Тодоров заложиха на по-лека програма. Във връзка с годишнината на американския композитор Ленард Бърнстейн Соня и брат й Марин Йончев изпълниха прочутия дует “Мария” от “Уестсайдска история”. 

Изненадата на вечерта бяха две български песни, които оперната прима изпълни в нови аранжименти.

Първата е хитът от 50-те години на Мими Николова от филма “Любимец 13” на композитора Петър Ступел в аранжимент на Румен Бояджиев-син.

С бурни аплодисменти бе посрещната и песента “България”, създадена от майката на Соня Йончева - Теменуга. За изпълнението Соня покани на сцената брат си Марин и баса Божидар Божкилов, а след края му представи на  публиката и своята майка. С това Соня изрази огромната си любов и признателност за всичко, което тя е направила за тях.  „България в сърцето вечно ще ни води”, бе рефренът, който остави своя отпечатък от песента.

На сцената на Античния театър излезе и проф. Мичо Димитров, който е концертмайстор в оркестъра на Пловдивската опера. Великолепният цигулар изпълни „Севдана” от родения преди повече от век Георги Златев–Черкин.

Концертът завърши с два биса и вълнуваща среща на Соня с Кирил Ампов, който преди 20 г. пръв й дава шанс да покаже таланта си пред широката публика.

“Има личности в моя живот, които са важни. Г-н Ампов е от тях. Не забравям жеста на протегната ръка. Искам да помагам на талантливи български певци. И вече го правя!”, каза Йончева.

След концерта Соня замина за Италия, където тази вечер е първата й репетиция с Пласидо Доминго за Галата на 29 август в легендарната Арена ди Верона.

 

Автор: Елица Пенова
27.08.2020 г. 11:58
Посетено: 647
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/31586-plovdiv-pokoren-ot-sonya-yoncheva