След-и

Opera Open 2020 представи Ленинградска симфония от Дмитрий Шостакович на Античния театър в Пловдив

Концертът събра над 350 000 онлайн зрители по света

Opera Open 2020 представи Ленинградска симфония от Дмитрий Шостакович на Античния театър в Пловдив

Снимка: Александър Богдан Томпсън

 

На Античния театър в Пловдив с цялата си мощ прозвуча Симфония №7, оп. 60 от Дмитрий Шостакович. Една симфония, посветена колкото на града, толкова и на света според древната сентенция. Една симфония, свързана, както с преодоляването на конкретното историческо, зло, така и с укрепването и издигането на човешкия дух. Забележително, майсторски интерпретирана от пределно мобилизираните музиканти на пловдивския оркестър начело с Диан Чобанов, тя срещна своята жадна, съсредоточена и благодарна публика. 

Ленинградска симфония бе представена като част от проекта "Музика на мира" в сътрудничество с Жокер медиа, който предвиждаше едновременното изпълнение на произведението в 5 града в Русия, Германия, Австрия и България. В Пловдив 95 музиканти започнаха подготовката още през април самостоятелно в условия на изолация, по-късно на отделни малки групи, за да се съберат финално на Античния театър, където силата на музиката възтържествува въпреки извънредните обстоятелства. Оркестърът на Опера Пловдив е единственият, който успя да изпълни произведението на живо, както бе първоначално планувано. Концертмайстор бе Мичо Димитров.

На концерта присъстваха двама оцелели от ленинградската обсада, които живеят в България, както и много ветерани от Втората световна война.

Събитието събра над 350 000 онлайн зрители по света при стриймване на живо по интернет. Концертът бе предаван директно по няколко телевизионни канала извън България и отразен в новинарските емисии на Централната телевизия на Русия.

* Поради големия интерес, концертът ще бъде повторен на 31 август от 20:30 часа на Античния театър. Билетите са в продажба.   

 

Автор:
Държавна опера - Пловдив
Публикация:
24.08.2020 г. 14:19
Посетено:
832
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/31573-opera-open-2020-predstavi-leningradska-simfoniya-ot-dmitriy-shostakovich-na-antichniya-teatar-v-plovdiv