След-и

Музика под звездите в памет на проф. Милчо Левиев в НБУ

Галаконцерт на Майсторски клас на Вики Алмазиду, посветен на проф. Милчо Левиев

Музика под звездите в памет на проф. Милчо Левиев в НБУ

Емоция и джаз представиха участниците в Галаконцерта на майсторския клас на Вики Алмазиду. Заключителният концерт, посветен на проф. Милчо Левиев, се проведе на откритата сцена в двора на Нов български университет. 16 млади певци, участници в майсторския клас, гост-изпълнители и музиканти превърнаха вечерта в истински празник на джаз, поп и уърлд музиката.

„Този клас се посвещава от мен, от НБУ, от всички наши студенти и музиканти на нашия учител, ментор, приятел, на различния, но честният,  на смелия, на дръзкия, на прямия в живота и музиката човек. На човека, който зачиташе най-вече приликите, а не разликите между хората, музиките, религиите и  расите. Това се усеща и струи в неговата музика, и всички ние го чуваме. Тя е достатъчно нестандартна, какъвто беше и самият той – Милчо, нашият Милчо. Милчо Левиев!“ (https://www.youtube.com/watch?v=9M7PK6e24fE) С тези думи Вики Алмазиду откри Галаконцерта, в който бяха представени някои от емблематичните произведения на Милчо Левиев – „Bulgarian Folk Song”, “Don’s Song” и “Shadow” в изпълнение на Вики Алмазиду.

Трима от възпитаниците на майсторския клас – Ралица Тонева, Евангелия-Теодора Кукра и Мария Димитрова, получиха стипендии от фонд „Милчо Левиев и Вики Алмазиду“. Нов български университет връчи специална награда на Сияна Калоянова.

Галаконцертът беше съпроводен от джаз бенд, съставен от известни български музиканти, участвали в предишни майсторски класове на Левиев и Алмазиду, сред които: Велислав Стоянов (тромбон), Юлиан Янев (пиано), Тодор Бакърджиев (тромпет), Виктория Кирилова (бас), Исак Бенбасат (ударни инструменти), Александър Михайлов (саксофон и кавал), Александър Васев (пиано) и други.

От 2006 г. Вики Алмазиду и Милчо Левиев провеждат Лятна музикална джаз академия в Нов български университет. Двамата дълги години се грижеха за израстването на младите таланти чрез тази платформа в НБУ. След смъртта на Маестро Левиев, Вики Алмазиду продължава мисията му да среща младите музиканти със стандартите на джаза.

 

 

Автор: НБУ
15.07.2020 г. 11:53
Посетено: 820
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/31471-muzika-pod-zvezdite-v-pamet-na-prof-milcho-leviev-v-nbu