След-и

„Добър вечер, дами и господа!” от Асен Агов – нов прочит на съвременната българска история

Дебютната книга на видния журналист и политик Асен Агов бе представена пред публика от над 200 души в София, въпреки обявената национална епидемия

„Добър вечер, дами и господа!” от Асен Агов – нов прочит на съвременната българска история

 

На пети март излезе дебютната книга на българския журналист и политик Асен Агов „Добър вечер, дами и господа! Бягството на България към свободния свят”. Изданието бе представено на мащабно събитие в Сити Марк Арт Център с участието на Иво Инджев, Милен Цветков, Милена Милотинова и проф. Веселин Методиев. Въпреки обявената само три часа по-рано национална епидемия над 200 души се събраха на своеобразната дискусия.

Начало на събитието даде познатата заставка на „По света и у нас” от началото на 90-те, а в залата отекна поздравът, превърнал се в отличителен за Асен Агов и Нери Терзиева от времето им в телевизията – „Добър вечер, дами и господа!” „Днес надничаме през открехнатите врати на демокрацията” се чува в началото на старата емисия, последвано от кадри от самата зора на българската демокрация. Точно тридесет години по-късно Асен Агов обръща поглед назад, за да разкаже историята на съвременна България през очите на няколко поколения.

Асен може да разкаже историята на четири Българии – Княжеска България, Царска България, Народната република и Република България – защото принадлежи към едно от семействата с памет – каза пред публиката проф. Веселин Методиев. – През годините и поколенията семейството му винаги е било активно в обществения живот и винаги е предавало паметта нататък.

Насочван от водещите на събитието, оформено като телевизионно предаване на живо – Милен Цветков и Милена Милотинова – Иво Инджев разказа с много хумор спомени от времето, в което с Агов са били млади кореспонденти. В духа на тези анекдоти авторът благодари на всички замесени и призова онези в публиката, които са герои в книгата, да се свържат с него, ако смятат, че е запомнил събитията погрешно. Милена Милотинова от своя страна разказа спомен, който илюстрира характера на Асен Агов като ръководител, застанал пред началството на БНТ, за да се застъпи за свой млад колега. Нери Терзиева разказа забавен анекдот с Бил Клинтън и Асен Агов.

Едновременно публицистика, мемоар и историческа хроника, дебютната книга на депутата в Народното събрание от 1994 до 2013 г. проследява бягството към свободния свят на българското общество от комунизма до наши дни. „Добър вечер, дами и господа!” е личен поглед към историята на съвременното българско общество на човек, прекарал цялата си кариера във вихъра на обществения живот.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
06.03.2020 г. 15:07
Посетено:
1469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/31010-dobar-vecher-dami-i-gospoda-ot-asen-agov-nov-prochit-na-savremennata-balgarska-istoriya