След-и

Словакия - две срещи и много възможности

Студенти от ВТУ участваха във Втората национална среща на словакистите в България

Словакия - две срещи и много възможности

 

◊ СЛОВАКИЯ - ДВЕ СРЕЩИ И МНОГО ВЪЗМОЖНОСТИ

В посолството на Словашката република в София се проведе Втората национална среща на словакистите в България. В събитието взеха участие преподаватели и студенти, изучаващи словашки език, литература и култура във Великотърновския университет. Те бяха приветствани от Н. Пр. Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България.

Програмата включваше представяне на икономическото и културно развитие на съвременна Словакия, викторина с награди, както и запознаване на младите хора със словашките традиции в приготвянето на националното ястие бриндзове халушки.

Студентите от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ впечатлиха всички в срещата с отличните си познания по словашки език, за което получиха сертификати от организаторите.

Тази среща премина и под знака на Международния ден на майчиния език - 21 февруари, и бе поредното доказателство, че езиците са инструменти, с които запазваме и развиваме материалното и нематериалното културно наследство на света.

* * *

На 25 февруари Посланикът на Словакия Н. Пр. Мануел Корчек се срещна с журналисти в посолството на Словакия в София. Поводът беше втората година от мандата му в България. Такава среща с представители на медиите посланикът направи и след първата си година в България.

Темата беше "Актуални новини от Словакия. Развитие на сътрудничеството между Словакия и България". В срещата участва председателят на СБЖ Снежана Тодорова, членове на журналистическия съюз и на Българското дипломатическо дружество.

Интересът на присъстващите беше голям. Имаше въпроси, свързани с цивилизования "развод" между Чехия и Словакия, 11-годишното членство на страната в Еврозоната, развитието на автомобилостроенето, заменило оръжейната индустрия, културния обмен и др. Подробна информация на https://evropaworld.eu/sreshta

 

Автор:
Посолство на Словашката република в София
Публикация:
01.03.2020 г. 13:55
Етикети:
Великотърновски университетсрещиПосолство на Словашката република в София
Международен ден на майчиния език
Втора национална среща на словакистите
Посетено:
919
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/30985-slovakiya-dve-sreshti-i-mnogo-vazmozhnosti