След-и

Рахманинов, какъвто София заслужава!

"Фортисимо Академия" посвети вечер на великия руски композитор, пианист и диригент

Рахманинов, какъвто София заслужава!

 

Пореден прекрасен музикален подарък направиха Софийската филхармония с диригент Маестро Найден Тодоров и солистите Людмил Ангелов и Божидар Божкилов в неделната вечер. Концертът, посветен на живота и творчеството на Сергей Рахманинов от серията „Фортисимо Академия“ с участието на актьорите Ана Пападопулу и Валентин Ганев бе достоен реверанс към големия руски композитор. Неговият живот и неголямо по обем творчество са източник на вдъхновение за поколения музиканти, а някои творби на считания за най-ярък романтик на руската музика композитор са „шлагери“ още по негово време. Музикални идеи и отделни пасажи присъстват пряко или като преработени мотиви в произведения на различни автори след Рахманинов.

Запознаването с неговата биография и музикалните откъси, подбрани в първата част на вечерта дадоха достатъчно ясна представа за мащабите на пианиста, диригента и композитора Сергей Рахманинов. Арията на Алеко от едноименната му опера в изпълнение на младия и много талантлив наш бас Божидар Божкилов и любимият Прелюд за пиано № 2 в до диез минор, интерпретиран от големия ни пианист Людмил Ангелов бяха сполучливо допълнени от двата откъса от Симфония № 2 в ми минор, оп. 27. Божкилов привлече внимание към себе си още с участието си в майсторския клас на Лариса Гергиева от Мариинския театър пред няколко години в Софийската опера. Оттогава талантливият изпълнител направи няколко успешни специализации в Русия и продължаващо обучение в Академията на Ла Скала в Италия и вече дава сериозна заявка за цялостни роли на голяма сцена. Предвид качествата, които демонстрира, несъмнено те ще бъдат следваща крачка в една, дай Боже голяма и успешна кариера за пореден български бас!

Антрактът на концерта даде възможност на публиката да поеме дъх след емоционалната първа част на вечерта и да се подготви за пиршеството на духа и сетивата, което представляваше изпълнението на Втория концерт за пиано и оркестър в до минор оп. 18. Изключителната популярност на творбата и многобройните й интерпретации от различни майстори на пианото, сред които Алексис Вайсенберг с Берлинската филхармония и Караян бяха достатъчно основание публиката да посрещне с подчертан интерес трактовката на Найден Тодоров и на Людмил Ангелов. Със състава на Софийската филхармония двамата предложиха един истински, блестящ и достоен за София Сергей Рахманинов. Тънкото вникване в детайлите на изключително богатата на настроения и нюанси творба на руския композитор допринесе за особеното усещане за удовлетворение, което публиката изпита.

Всяка своя поява на сцената на Зала „България“ великолепният пианист Людмил Ангелов превръща в празник. В трактовката на Рахманинов той беше вложил по много от чувствителността и майсторството си, за да пресъздаде по собствен, впечатляващ начин идеите на композитора. Прочувственото и наситено с меланхолия и бързи обрати начално Moderato (изпратено с нетърпеливи аплаузи от залата) премина плавно в запомнящата се със своята нежност, елегантност и избухваща на моменти мощ втора част, за да се постигне емоционалната градация в шеметния финал на Allegro scherzando. Заслугата за това е и на музикантите, и най-вече на Маестро Тодоров, които партнираха по забележителен начин на солиста – майстор в интерпретацията на тази дълбоко руска музика. Неслучайно на първата творба на младия композитор, която Чайковски чува, той поставя максималното 5 и добавя три плюса. Съвсем естествено, екстазът от изпълнението на прочутия му концерт за пиано и оркестър доведе до нестихващи продължителни аплаузи възторжената Зала „България“. Тя прие с благодарност биса, отново от Рахманинов, който й предложи за финал Людмил Ангелов. С нетърпение очакваме да го видим и чуем в оставащите два концерта от цикъла, посветен на творчеството на Фредерик Шопен и във всички други негови изяви на наша сцена.

 Димитър Сотиров - Личен блог във Facebook

 

Автор:
Димитър Сотиров
Публикация:
17.02.2020 г. 15:32
Посетено:
1963
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/30921-rahmaninov-kakavto-sofiya-zasluzhava