След-и

Двама млади словашки художници в София

Мартина Ротлингова и Матуш Матятко представиха творбите си в Пoсолството на Словашката република

Двама млади словашки художници в София

На снимката: Характерните извити тръби в градината пред НДК през погледа на Матуш Матятко и Мартина Ротлингова

 

На 29 януари 2020 г. в Пoсолството на Словашката република в София бяха представени творбите на двама млади словашки художници - Мартина Ротлингова и Матуш Матятко. Представи ги Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на страната у нас. Изложените картини са създадени по време на триседмичния арт престой на художниците в София, в рамките на проекта „City Jungle", финансиран от Фонда за насърчаване на изкуствата.

В съответствие с темата на проекта, чрез собствените художествени изразни средства, авторите изследват българската столица, нейните символи и атмосферата. Мартина и Матуш имат различен стил, но творбите им взаимно се допълват. И двамата художници обогатиха проекта с личния си опит и импулсите, които срещнаха. Мартинa - посредством съвременните изобразителни форми и Матуш - чрез модерния графически подход отразяват архитектурата, иконите и символите на града.

Да подкрепят събитието в Словашкото посолство дойдоха Директорът на Културния институт към Министерството на външните работи на Република България, представители на Чешкия център в София, собственици на галерии, художници, словакисти, сънародници и приятели на Словакия.

След първото публично представяне в Посолството на Словашката република художниците планират да продължат проекта с изложба в галерия „Аросита" в София през втората половина на месец февруари 2020 г.

Мартина Ротлингова (1987) завършва живопис в Академията за изкуствата в Банска Бистрика. В работата си тя се занимава с актуални теми от пост-медийната ера, анализира образите на перфектния свят на попкултурата, идеалите за красотата, влиянието на социалните мрежи върху нашия живот и консуматорството. Тя е финалист на конкурса „Живопис на годината" и финалист на VI Биенале на свободните изобразителни изкуства, организирано от Словашкия арт съюз. Участва в симпозиуми и завършва стажове в Париж (Франция), Лече (Италия), Зноймо (Чехия), а сега и в София.

Матуш Матятко (1984) завършва графика в Академията за изящни изкуства в Братислава. Той се фокусира върху мащабната графика, илюстрации, скулптура и живопис. Изкуството на Матей често е ангажирано и тематично ориентирано към исторически важни събития и символи. Завършил е арт стаж в Бали (Република Индонезия), Париж (Франция), Зноймо (Чехия) и сега и в София. Неговите творби са поместени в публичното пространство в Братислава и Галанта. Печели няколко награди за своите илюстрации на книги в конкурса за „Най-красивата книга на Словакия".

 

Автор:
Ивана Марксфелдова
Публикация:
03.02.2020 г. 11:35
Етикети:
изложба
проект „City Jungle
Пoсолство на Словашката република в София
Матуш Матятко
Мартина Ротлингова
Посетено:
949
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/30841-dvama-mladi-slovashki-hudozhnitsi-v-sofiya