След-и

"Цигулар на покрива” – един различен спектакъл на сцената на Музикалния театър

Публиката е завладяна от силните емоции и внушения в постановката на режисьора Небойша Брадич

"Цигулар на покрива” – един различен спектакъл на сцената на Музикалния театър

 

Зрителите на премиерните спектакли на „Цигулар на покрива" в Музикалния театър бяха завладени от силните емоции на мюзикъла от първата до последната сцена. От интимните арии и дуети, които докосват със своята нежност и драматизъм, до бурните танцови сцени с изключителната музика на Джери Бок. Режисьорът Небойша Брадич извежда общочовешките послания на мюзикъла със средствата на комичното и трагичното. Самият той нарича „Цигулар на покрива" красива притча за семейството, любовта и родината в жанра на трагичната комедия.

 „Предлагаме ви един спектакъл с различна емоция от тези, които  очаквате да ви завладеят от нашата сцена. Искрено вярваме, че мюзикъла „Цигулар на покрива" ще докосне вашите сърца по много силен и емоционален начин. Той вече докосна сърцата на артистите". С тези думи директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова се обърна към публиката.

За спектакъла са създадени 270 оригинални костюма от художника Исидора Молес, която изпълнява и една от ролите в спектакъла. За динамиката на спектакъла съдейства и пластичната сценография и декор на Миодраг Табачки (Сърбия). Всеки детайл от нея е изработен от майсторите в ателиетата на Музикалния театър.

Близо сто души – солисти, хор и балет – излизат в масовите сцени на спектакъла. Сред най-ефектните от тях са сънят на Тевие, в който идва добрия дух на покойната Баба Цейтъл (в ролята Светлана Иванова и Еделина Кънева) и жадната за отмъщение Фрума-Сара (в ролята Зорница Дамянова, Олга Михайлова и Валентина Корчакова), за да убедят Голда  кой е най-подходящия жених за Цейтъл.

Публиката остава без дъх по време на мащабните хореографски платна на Анна Пампулова, сред които сцената на сватбата, в които традиционни еврейски танци са съчетани с украински гопак. Една от емблемите на „Цигулар на покрива" е сватбеният танц на мъжете с цилиндри и закрепени бутилки върху тях.

Последната сцена на спектакъла, когато семейството на Тевие и всички жители на селото трябва да напуснат Анатевка, е изпълнена с емоции, които извикват сълзи в очите на зрителите. Накрая Цигуларят – в ролята Дамян Георгиев от оркестъра на Музикалния театър - свири над вещите на заминалите жители на Анатевка като финален акорд за съдбата на още едни прогонени от родината си хора.

На трите премиери на „Цигулар на покрива" в Музикалния театър зрителите дълго аплодираха играта на артистите и постановъчния екип. В ролята на Тевие в спектаклите се редуват Христо Сарафов и Александър Мутафчийски, Калина Ангелова и Катерина Тупарова като Голда, Людмила Козарев и Деница Шопова играят сватовницата Йенте. В ролите на трите по-големи дъщери на Тевие блестят младите солисти на театъра Илона Иванова и Весела Делчева(Цейтъл), Исидора Молес и Десислава Николова (Ходъл), Елица Красимирова и Християна Лоизу (Хава), Владимир Грудков и Тодор Велков като шивача Мотъл. В другите роли зрителите аплодираха Лъчезар Лазаров и Георги Ханджиев - месаря Лазар Волф, Румен Григоров (Равинът), Денко Проданов (Перчик), Богомил Спиров (Саша), Димитър Павлов (Полицейския началник), Пеньо Пирозов (Мендел) и други.

На финала диригентът-постановчик Юли Дамянов излезе на сцената с традиционна еврейска шапка. „За прекрасната работна атмосфера и урока по професионализъм благодарим от сърце на големия сръбски режисьор Небойша Брадич, както и на целия постановъчен екип" – заяви от сцената директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова и пожела на добър час на спектакъла.

Гледайте „Цигулар на покрива" на сцената на Музикалния театър – на 31 януари и на 1, 2, 6, 7, 8 и 9 февруари. Билетите се продават на сайта и на касата на театъра.

 

Автор:
Национален музикален театър
Публикация:
27.01.2020 г. 14:26
Посетено:
966
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/30819-tsigular-na-pokriva-edin-razlichen-spektakal-na-stsenata-na-muzikalniya-teatar