След-и

XXVII Международен панаир на книгата в Братислава

Скромно, но все пак вече традиционно българско участие

XXVII Международен панаир на книгата в Братислава

На подиума на щанда на Литературния и информационен център към Министерството на културата на Словакия се представят преведените на български език книги – романът „Трол” от Михал Хворецки и „Спомни си за царя” от Антон Хикиш. На снимката (от ляво надясно): водещият проявата университетският преподавател и писател Павол Ранков, преводачът Асен Милчев, авторът Михал Хворецки и председателката на Клуба на българските интелектуалци в Словакия Мая Янчева.  

 

Свикнахме с редовното участие на най-известните наши книгоиздатели на най-големите международни панаири на книгата в Париж, Лондон, Москва, Болоня, Лайпциг и на най-значимия – във Франкфурт на Майн. Както е известно, там се търгуват правата за издаване на книгите, до които по-късно се докосват и българските читатели. Но заедно с тях съществуват и по-скромни изложения на книжната продукция, които по-скоро са големи книжарници. Те разчитат на финансовия успех най-вече на националната си продукция, особено преди празниците (също какъвто е коледния базар на книгата и у нас).  

Няколко години вече се осъществява наше традиционно участие с  нетрадиционна за тук продукция - на преведени от словашки на български книги – на Mеждународния панаир на книгата (7-10 ноември 2019 г.) в Братислава. (Тази година 27-то му издание.) Българското присъствие се дължи на дългогодишното ползотворно сътрудничество между Българския културен институт в Братислава и Литературния и информационен център към Министерството на културата на Словакия. Вследствие на далновидната си програма за разпространение на домашна литература в чужбина, която включва отпускане на финансова помощ за превод на словашки книги на чужди езици, а също така и за популяризирането й по различен начин (включително и на международни панаири на книгата). Макар че интересът към словашката литература у нас не е голям (за съжаление и обратното е вярно), всяка година към Братиславския панаир поемат и единичните нейни заглавия, появили се у нас. Тази година те бяха две: най-напред много актуалният по съдържание роман „Трол” (преводач Асен Милчев, издателство „Безсмъртни мисли”) от популярния словашки писател Михал Хворецки. Тя вече имаше своята премиера в София. Повече  за книгата и писателя можете да научите в бр. 7/2019 на Електронно списание Liternet чрез откъса „Черната дупка” и рецензията „Лъжата не е алтернативна истина”). Втората книга бе и току-що излезлият исторически роман „Спомни си за царя” (превод Людмила Котарова, издателство „Ерго”) на един от патриарсите на словашката съвременна литература Антон Хикиш (1932). (Нейната българска премиера предстои и за нея своевременно ще ви информираме). И тъй като този исторически роман все още не е достатъчно познат на нашия читател, ще споменем няколко думи за него. Интересно съвпадение бе, че представянето на българския превод съвпадна с второто издание на словашки, което също бе презентирано на панаира.Така се изпълни дългогодишната мечта на автора Антон Хикиш (1932) - историите около българския цар Фердинанд, които той изследва цял живот, да видят бял свят и на езика на някогашните му поданици. Но и самата житейска история на автора също е много интересна. Както и описването на живота на българския владетел Фердинанд Кобурготски от началото на XX век през погледа на родственици на писателя, служели при монарха, който е имал имения в техния край. За всичко това ще разкажем в някой от следващите броеве на Liternet.  

И така, отмина и тазгодишният XXVII Mеждународен панаир на книгата в Братислава. Надявам се всеки получи това, за което беше дошъл. И ние също. Показахме, че можем да се представим добре в преводите на словашки книги. Остава и местните литературни работници и издатели да ни се реваншират поне с толкова заглавия, колкото подготвяме и ние.

 

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
29.11.2019 г. 11:34
Етикети:
представяне на книгиМихал ХворецкиАсен Милчевсловашка литератураБратислава
Антон Хикиш
Людмила Котарова
XXVII Международен панаир на книгата
Посетено:
1146
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/30562-xxvii-mezhdunaroden-panair-na-knigata-v-bratislava