След-и

Технически експерименти и артистизъм

Изложба на словашката художничка Рената Рехоровска

Технически експерименти и артистизъм

 

На 20 ноември във фоайетата на първия и втория етаж на Народния театър „Иван Вазов” бе открита изложбата „Текстилното изкуство на Рената Рехоровска”. Тя се провежда под патронажа на словашкото посолство у нас и със съдействието на Народния театър. В присъствието на дипломати, журналисти, хора на изкуството, уводно слово произнесе посланикът на Словашката република Н. Пр. Мануел Корчек. Изкуствоведски анализ на творчеството на художничката направи Олга Кметьова-Стайкова. Представените творби са изпълнени с уникалната техника на нетъкания текстилен стенен килим.

Рената Рехоровска се дипломира в Словашкия технологичен университет, факултета по „Архитектура”. След това усъвършенства художническите си умения при специалисти по скулптура и живопис. От 2002 г. започва да използва нестандартна техника за нетъкан текстил, използвайки новаторски артистичен израз, нови елементи преди фиксирането на тъканите. Смело експериментира с нови материали като стъкло. Нейни творби са притежание на различни частни колекции в: САЩ, България, Испания, Чехия, Унгария, Австрия, Перу. Живее и работи в Братислава.

Изборът на представените творби обхваща няколко тематични периода от 2010 до 2018 г. Подредени по нов начин, те предоставят на зрителя нов смисъл на различно възприемане. Така се допълва общата идея на изложбата през погледа на нашия съвременник. Авторката се връща към творбите си, създадени през годините, и интуитивно се намесва в тях чрез нови изразни и композиционни елементи. По този начин ни се предоставят нови творби, чието развитие е все още незавършено, тъй като конкретната им форма се променя във времето.

Изложбата е колаж от фрагменти от реалността, ограничени от нашето възприятие, и преосмислянето на тази действителност през погледа на автора. Извършва се трансформация, която е скрита в няколкото слоеве на художествените произведения. Обръща се внимание на времевите промени в нашия живот. Така усещаме нарастващия натиск на времето върху нас. В тази експозиция всеки ще може да наблюдава идейно-експресивните концепции за творчеството на художничката и усилията й със средствата на изкуството да изкаже своето виждане за света в днешното множество от възгледи за човешките стремежи и духовното развитие, според своето разбиране и общоприетите морални принципи.

Посланието на изложбата е да илюстрира разнообразната художествена траектория на Рената Рехоровска и с творчеството й да ни покаже, че именно в периоди на модификация на времето, изкуството може да бъде източник на познание и истина.

А ето и мнението на художествената критичка Луция Рамлякова за естетическите качества и цветовото разнообразие на представените творби: 

„Те имат оригинален облик, характерен колорит, динамика и интуитивна композиция. Общуват със зрителя чрез езика на символиката на цветовете и формите. Често повтарящ се символ като художествен изказ в творчеството на авторката, е кръгът, който подчертава силата и концентрацията на енергията в творбите и е доказателство, че произведенията на изкуството имат своя аура. Изложбеният проект е доминиран от оранжеви и сини цветове, като и двата имат положително излъчване. Синьото символизира свободата, духовното израстване, а оранжевото внася елемент на женственост и подчертава чистото и оптимистично настроение”.

Изложбата ще продължи до 25 ноември 2019 г.     

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
21.11.2019 г. 12:38
Етикети:
изложбаНароден театър Иван Вазов
Словашка република
стенен килим
нетъкан текстил
Текстилното изкуство на Рената Рехоровска
Посетено:
1245
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/30511-tehnicheski-eksperimenti-i-artistizam