След-и

Изложба на словашкия художник Милош Рац в Словашкото посолство в София

Картините на самоукия художник могат да бъдат разгледани в Посолството до 18 юни 2019

Изложба на словашкия художник Милош Рац в Словашкото посолство в София

Н. Пр. Мануел Корчек открива изложбата на Милош Рац (вдясно) в Словашкото посолство в София

 

На 10 юни в Словашкото посолство беше открита изложба на самоукия художник Милош Рац. Милош Рац започва да рисува през 80-те години. Негови произведения се намират в частни колекции в Музея на ромската култура в словашкия град Мартин и в аналогичния музей в чешкия град Бърно. Освен абстрактна живопис създава и малки пластики от глина и бронз. За своя принос в развитието на ромската култура в Словакия Милош Рац бе удостоен с престижната награда „Roma Spirit 2016".

Изложбата бе открита от посланика на Словашката република Н. Пр. Мануел Корчек, който представи талантливия художник Милош Рац и в речта си подчерта, че всеки талант, независимо от неговия произход, трябва да получи възможност да се развива. В този контекст той сподели важността на разбирането на човешкото разнообразие, както и освобождаването от установените стереотипи - така както обикновено възприемаме хората от различни и респ. други култури. В ромската култура има много таланти. Затова той оценява усилията на Милош Рац, който насърчава младите хора от ромски произход да вярват, че могат пълноценно да разгърнат способностите си и успешно да ги приложат.

В краткото си изказване г-н Рац благодари на Посланика за възможността да представи картините си в Посолството на Словашката република в София и сподели колко е важно да се разбере, че ромите са талантливи не само в музиката и танците, а и в други области.

В събитието се включи студентът от Националната музикална академия Томас Томов, който също е от ромски произход, учи оперно пеене и направи впечатление с красивия си мощен глас с широк диапазон.

Изложбата на Милош Рац се състои от дванадесет картини с абстрактна акрилна живопис. Снимките на други негови картини и статуетки можеха да бъдат видени в подборката от снимки, прожектирани на голям екран в една от залите.

На тържественото откриване присъстваха представители на чуждестранни посолства, директори на културни институти, журналисти, представители на неправителствения сектор и приятели на Словакия.

Изложбата на Милош Рац ще бъде достъпна в Посолството за обществеността до 18 юни 2019 г., след това ще бъде транспортирана до Посолството на Словашката република в Букурещ, по-късно ще бъде представена и в Канада.

 

Автор:
Словашко посолство в София
Публикация:
14.06.2019 г. 14:21
Етикети:
ромска културакартиниабстрактна живописизложба
Томас Томов
Милош Рац
Словашко посолство в София
Посетено:
849
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29862-izlozhba-na-slovashkiya-hudozhnik-milosh-rats-v-slovashkoto-posolstvo-v-sofiya