След-и

Над 200 души посетиха „Граничния пост“ на Дмитрий Глуховски

Авторът на хитовата поредица „Метро” представи в София новия си аудиосериал

Над 200 души посетиха „Граничния пост“ на Дмитрий Глуховски

Сн.: Николай Илиев, Creative Visual Solution

 

Руският писател Дмитрий Глуховски, създател на хитовата трилогия „Метро”, на романите „Бъдеще”, „Текст”, „Здрач” и на сборника „Разкази за родината”, успя да вкара над 200 души в софийските подземия – а на шега и нареди вратите да се затворят и на присъстващите да се дава вода веднъж, а храна два пъти на ден.

Aвторът  гостува у нас по покана на „Storytel” България и Международния литературен фестивал „Варна Лит”.

На специалната среща на 27 май 2019 г. малко след 18:00 ч. Енергийният център на НДК се превърна в своебразен „Граничен пост“, а около десетките посетители на събитието се забелязваха скейтбордисти с противогази, осветени от призрачните зелени светлини, пресъздаващи обстановката от хитовата му трилогия.

Глуховски представи лично своя Storytel Original и разкри малко повече подробности около създаването на проекта, като изрази огорчението си, че много от идеите му попадат под държавна цензура и на него му се налага да измисля алтернативни начини да ги представя – и именно този аудиосериал, първоначално замислен като телевизионна поредица, е възможността му да разкаже своята история.

Руският писател говори смело и откровено близо 40 минути пред журналисти и читатели, споделяйки писателски тайни и откровеното си мнение за обичта си към своята родина, но не и към политическите процеси в нея. Той изрази увереност, че макар в романите му често да настъпват апокалиптични събития, надежда за човечеството има, и книгите, а сега и аудиосериалите, са начините да си я представим и да начертаем пътя към нея.

Предстои срещата на Дмитрий Глуховски с варненската публика. Всеки ще може да се срещне с него на 30 май 2019 г. от 19:00 ч. в рамките на литературния панел „Истории vs. Литература” с участието на Томас Макгонигъл („Предсмъртните видения на Никола Петков”), Захари Карабашлиев и доц. Пламен Дойнов.

България е първата държава, в която писателят гостува след световната премиера на „Граничен пост”, която се проведе на 16 май в Москва. Творбата е създадена специално за аудиоформат и продуцирана от платформата за аудиосъдържание Storytel.

С „Граничен пост” авторът на „Meтро 2033” се завръща в своята уникална постапокалиптична атмосфера, в поддържаща напрежението до последно история за греха и изкуплението, за отговорността и безразсъдството, и за предаването на дълговете и престъпленията ни през поколенията – разказ, изключително актуален във времена, когато словото на омразата е навсякъде около нас и светът често забравя грешките на своето минало.

У нас аудиосериалът „Граничен пост” е достъпен за слушане на български в платформата на Storytel заедно с още много сериали и Storytel Original съдържание. Преводът на “Граничен пост” на български e от Васил Велчев и звучи с гласа на Момчил Степанов.

С  над 4000 посетители и 60 срещи във и извън класните стаи „Варна Лит“ 2018 г. затвърди статута си на уникална по рода си и устойчива платформа, обединяваща образователни и културни инициативи.

Тази година във фестивала ще се включат световноизвестни писатели, а България ще бъде представена от над 15, сред които и знакови варненски творци.

 

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
28.05.2019 г. 13:50
Посетено:
722
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29736-nad-200-dushi-posetiha-granichniya-post-na-dmitriy-gluhovski