След-и

Над 500 души на премиерата на „Погубената България” от проф. Вили Лилков и Христо Христoв

Премиерата на книгата бе в памет на жертвите на комунистическия режим и техните наследници

Над 500 души на премиерата на „Погубената България” от проф. Вили Лилков и Христо Христoв

Премиера на "Погубената България". Снимка: Виктор Кожухаров

 

Две години след явлението „Бивши хора по класификацията на Държавна сигурност” проф. Вили Лилков и разследващият журналист Христо Христoв отново успяха да провокират интереса на обществеността.

Над 500 души се събраха на премиерата на  „Погубената България”, своебразното продължение на изследването, посветено на съдбата на българския елит след 9 септември 1944 г., а зала „Средец” на хотел „Балкан” се оказа тясна, за да побере всички желаещи да отдадат своята почит към паметта на жертвите на комунистическия режим и техните наследници.

Събитието бе официално открито от Торстен Гайслер – ръководител на софийското бюро на Фондация „Конрад Аденауер“, която подкрепи проекта. Той разказа за опита на Източна и Западна Германия с декомунизацията, за нуждата младите да са запознати с тази част от историята.

Главният редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев каза, че книгата е решителен жест да бъде възкресен спомена за разпъването на съзидателния елит и потенциал на България след 1944 г., а авторът на предговора към книгата д-р Любомир Канов напомни, че „30 години след началото на края на тоталитар­ното управление на БКП у нас е изключително важно да се събере паметта за онези, които понесоха ударите на комунистическия режим заедно с тех­ните семейства и наследници.”

Разследващият журналист Христо Христов покани на сцената един от свидетелите на ужасите, който сподели, че помни безкрайните мъчения, на които лагерниците са били подложени.

„Историята често бива тълкувана само на база политика. На заден план остава отделния човек. А точно тези съдби са най-важни.”, сподели проф. Вили Лилков и благодари на всички за подкрепата.

Подробното и безпристрастно изследване на проф. Вили Лилков и Христо Христов разкрива мащабите, формите и продължителността на репресиите, чрез които са заличени цели части от българското общество в периода 1944–1989 г. Изданието включва сведения от архивите на ДС и преки свидетелства за ликвидирането на елита в градовете Габрово, Велико Търново, Пловдив, Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора, Добрич, Русе, Плевен, Севлиево, Горна Оряховица, Елена, Дряново, както и почти неизвестните сталински процеси. Нещо повече – „Погубената България“ възкресява паметта за много познати и непознати личности, по своему герои, които, поставени на изпитания, отстояват до край общочовешки ценности в мрака на комунистическата държава-концлагер.

Вили Лилков е професор по физика, доктор на науките. Женен, с трима сина. Дългогодишен ръководител на катедрата по физика в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“. Общински съветник и заместник председател на Столичен общински съвет (1999-2014) и народен представител в 43-то Народно събрание (2014-2017).

От 2013 г. проучва архивите на ДС и по-специално документите, които са пряко свидетелство за репресивната политика, която БКП провежда спрямо бившите хора, в резултат на което след „Девети” българският елит е ликвидиран. Среща се с хора, преживели концлагерите, затворите и изселванията и записва техните свидетелства.

Христо Христов е разследващ журналист с близо 30-годишен професионален опит. Основател е на сайтовете desebg.com, agentibg.com и pametbg.com. Автор е на 13 документални разследвания върху различни престъпления на комунистическия режим и корупцията през прехода, както и сценарист на 15 документални филми, посветени на жертви на тоталитарното управление на БКП.

Носител е на всички престижни награди за разследващата журналистика в България. Лауреат е на Гражданската награда на Европейския парламент (2014).

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
17.05.2019 г. 12:31
Посетено:
1142
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29649-nad-500-dushi-na-premierata-na-pogubenata-balgariya-ot-prof-vili-lilkov-i-hristo-hristov