След-и

Бившият премиер Иван Костов представи „Свидетелства за прехода 1989-1999“ в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас

Хиляди бяха посетителите, които изразиха своето уважение към мемоарите на 47-ия министър-председател

Бившият премиер Иван Костов представи „Свидетелства за прехода 1989-1999“ в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас

Представяне на "Свидетелства за прехода" в Пловдив

 

След успешната премиера на мемоарите „Свидетелства за прехода 1989-1999“ от  министър-председателя (1997-2001 г.) и настоящ директор на Центъра за анализ и управление Иван Костов в София, на която 1200 привърженици и съмишленици изразиха своето уважение към труда на бившия премиер, книгата бе представена и в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.

Стотици читатели и привърженици се събраха на 17 април 2019 г. малко след 17:00 ч. в зала „Съединение” на Историческия музей в Пловдив, за да получат автограф.

На 18 април 2019 г. мемоарите бяха представени и в Стара Загора. Голямата зала на хотел „Верея“ се напълни от съмишленици, а по време на разговора с журналиста Станимира Димова бившият премиер припомни думите, които каза при оттеглянето си от политиката: „Аз оставам на място, за да обознача посоката“.

Огромен беше интересът към събитието и във Варна, където Иван Костов беше посрещнат с бурни овации. Мемоарите бяха представени от главния редактор на издателство „Сиела” Захари Карабашлиев и проф. Димитър Камбуров на 23 април 2019 г.в Пресцентъра на Фестивален конгресен център. Часове по-късно опашката за автографи стигаше до стълбището пред залата.

На последната от планираните срещи, провела се в Бургас на 24 април 2019 г., събитието посетиха над 300 души. Събитието откри Захари Карабашлиев, който поднови апела си към българските държавни мъже и жени да оставят след себе си писмени следи за това, през което са минали — за важни управленчески решения, за вътрешнопартийните сблъсъци, за личните конфликти и недоразумения, за оценката си за своите успехи и провали. Най-вече — за алтернативите, пред които са били поставяни. За политическите си избори. Защото това е един важен управленчески, а и морален дълг на всеки държавник.

Светослав Малинов представи книгата, напомняйки че „Свидетелства за прехода 1989-1999“ са неоценимият труд на един от най-големите ни държавници.

Министър-председателят Иван Костов пък подчерта:

„Свидетелствата не са разказ, с който искам да внушавам собствените си мисли, а съм се опитал да свидетелствам обективно и честно. Идеята ми е да се хвърли светлина върху прехода и да се позволи да се придвижим напред. Да си изясним миналото, да го извадим от мъглата и да продължим напред.”

В центъра на мемоарите си Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. По този начин 47-ият премиер създава важен исторически документ, даващ началото на нов, необходим, макар и закъснял разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на България.

Активна е все още онлайн платформата www.popitaikostov.com, на която Иван Костов ще отговаря на въпроси.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
25.04.2019 г. 16:11
Посетено:
1035
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29514-bivshiyat-premier-ivan-kostov-predstavi-svidetelstva-za-prehoda-1989-1999-v-plovdiv-stara-zagora-varna-i-burgas