След-и

Двадесет и осем български спортисти се включиха в кампанията за насърчаване на детското четене "Походът на книгите" 2019

"Четем заедно, растем заедно!"

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ е изцяло некомерсиална инициатива и се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство със Столична община и със съдействието на Регионално управление на образованието – София-град, Българската библиотечно-информационна асоциация, „Глобални библиотеки“ - България и фондация „Детски книги“.
 
Нейната основна цел е да привлече популярните хора на България, от различни професионални области, да дадат своя пример и принос за насърчаване на детското четене, като обърне вниманието на обществото към това, колко важно е четенето за правилното емоционално и интелектуално развитие и израстване на всяко дете. Кампанията „Походът на книгите“ стартира ежегодно на празничния 2 април (Международния ден на детската книга и рождения ден на Ханс Кристиан Андерсен) и продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право. 
 
От 2 до 23 април 2019 в кампанията се включиха 28 български спортисти – истински легенди от света на спорта, които се срещнаха с повече от 3000 деца от София в 13 детски градини, 17 училища и два от центровете на Каритас за деца на бежанци и деца от ромски произход. Срещите преминаха изключително емоционално и се превърнаха в истински празник. Спортистите прочетоха от своите любими детски книги и отдадоха значение на четенето за удоволствие, раздадоха автографи и разказаха на децата завладяващи истории за достиженията си и за това, колко важно е за всеки успех, не само тренирането на тялото, но и на ума. Тити Папазов разписа над 60 автографа с посланието „Книгите са богатство“, повечето спортисти раздадоха поименно над 100 автографа, Симона Пейчева направи аналог между любимата ѝ детска приказка „Малката кибритопродавачка“ и това, че спортът би могъл да бъде пълен с трудности и изпитания. Нешка Робева, в рамките на час и половина, разказва за няколко любими книги и приказки пред повече от 500 деца. За първа година „Походът на книгите“ гостува на два от центровете на Каритас, като Ренета Камберова се срещна с деца на бежанци, а Александра  Жекова посети центъра за подкрепа на ромски деца. 
 
В рамките на националната кампания „Походът на книгите“ се включиха и инициативите: на ББИА – „Маратон на четенето“, който обхвана 100 библиотеки от 43 града и 40 села, паневропейската кампания „Европа чете“, представена за България от фондация „Детски книги“, която има за цел да ангажира обществеността с данните за функционалната грамотност при децата и необходимостта да се чете всеки ден по 15 мин. на глас, за да се преодолее стастистиката, че 73 милиона възрастни хора в Европа са неграмотни, а един на всеки десет ученици отпада от училище. Прогнозите сочат, че до 2020 г. това ще доведе до повишение с 30% на нискоквалифицираната работна ръка. Книгата на “Европа чете” събира подписите на европейски политици, които подкрепят кампанията. Тя беше представена в България за първи път от Вал Стоева от фондация „Детски книги“, по време на пресконференцията на 2 април, в рамките на старта на кампанията „Походът на книгите“.
 
Кампанията за насърчаване на детското четене „Походът на книгите“ завършва на 23 април – Международния ден на книгата и авторското право, с четенето на известния спортен журналист – Камен Алипиев в столичното 7-мо СУ и инструктора по йога Даниел Петров в 42-ро ОУ „Хаджи Димитър“
 
Асоциация „Българска книга“  благодари на всички партньори, учители, библиотекари, детски градини и училища за участието си в националната кампания за насърчаване на четенето “Походът на книгите“ и за личния пример и силната мотивация от страна на българските спортисти.
 
Изключителни благодарности към: Евгения Раданова – шорттрек; Владимир Николов – волейбол; Божидар Аврамов – баскетбол; Асен Великов – баскетбол; Симона Пейчева – художествена гимнастика; Екатерина Дафовска – биатлон; Мария Йовкова – тенис на маса; Ренета Камберова – художествена гимнастика; Светла Иванова– йога; Нешка Робева – художествена гимнастика; Тити Папазов – баскетбол; Дойчин Боянов – алпинист; Кристина Драганова – тенис на маса; Тереза Маринова – лека атлетика; Никола Чонгаров – ски; Мария Киркова – ски; Даниел Петров – йога; Джоан Гонзага – йога; Евгени Иванов – волейбол; Инна Ефтимова – лека атлетика; Йордан Йовчев – лека атлетика; Григор Григоров – автомобилен състезател; Влади Гюров – баскетбол и сит-ски (параолимпиец); Александра Жекова – сноуборд; Анна Пейчева – йога; Христо Янев – футбол; Камен Алипиев – спортен журналист.
 
Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН и празнуван за първи път през 1995 г. С честването на този ден в целия свят световната организация се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право. 23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков и др.
 
 
*
„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2019 г., с финансовата подкрепа на Столична община.
 
Организатор: Асоциация „Българска книга“ 
 
Партньори: Столична община, Българска библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“, Столична библиотека, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“, Национален дворец на децата.
 
С медийната подкрепа на: БНР – радио София, Аз чета, Първите 7, Българска илюстрация, София играе, Jasmin.bg

 

Автор: Организаторите
22.04.2019 г. 20:20
Посетено: 579
Етикети: насърчаване на четенето, четене, Българска книга, Походът на книгите, ден на авторското право, спортисти за четенето
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29485-dvadeset-i-osem-balgarski-sportisti-se-vklyuchiha-v-kampaniyata-za-nasarchavane-na-detskoto-chetene-pohodat-na-knigite-2019