След-и

ИЕФЕМ - БАН представи новия си образователен център

Събитието е част от честванията на 150-годишнината на Българска академия на науките

ИЕФЕМ - БАН представи новия си образователен център

Акад. Юлиан Ревалски връчва награда на г-жа Елеонора Николова.

 

На 21.03.2019 г. Институтът за етнология и фоклористика с Етнографски музей при БАН представи новоизградения си Образователен център, след тригодишната дарителска кампания „Опознай традициите, за да обикнеш народа си!“. Събитието е част от поредицата прояви свързани с отбелязването на 150 години Българска академия на науките.  То беше уважено от Таня Михайлова – зам.-министър на образованието и науката, Карина Ангелиева – зам.-министър на образованието и науката,  Амелия Гешева – зам.-министър на културата, Румен Димитров – зам.-министър на културата, Ирина Гъркова - съветник по култура, духовно развитие и национална идентичност на Президента, Тодор Чобанов – зам.–кмет направление “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости” в Столична Община, акад. Юлиан Ревалски - председател на Българска академия на науките .

Залите „Кукер“, „Самодива“ и „Малък змей“ отварят врати за деца и възрастни, като се планира работа по няколко типа образователни програми. Специалистите на музея са разработили методики за обучение, съобразени с учебните програми на МОН, за ученици от I до IV, V до VII, VIII до X клас; развити са проекти за обучение на учители; предлагат се и часове по придобиване на умения в традиционни български занаяти и др.

„Идеята за такъв образователен център към Института за етнология и фолклористика с Етногафски музей се роди, тъй като сме с ясното съзнание, че музеите трябва да станат част от образователния процес в страната,“ заяви доц. д-р Петко Христов, и.д. директор на ИЕФЕМ – БАН. „Националният етнографски музей, намиращ се в емблематичната сграда на бившия Княжески дворец, в центъра на София, ще се превърне в място, където нашите деца не само ще се запознават с културното наследство на народа ни, а и ще се докоснат до майсторлъка на предците си. Музеят е център за общуване на всяко ново поколение с културата на българския народ, за обучение и възпитание, за фомиране на ценности и национална идентичност.“  

Като част от събитието и от името на Ученическият институт на БАН, акад. Юлиан Ревалски връчи награда на г-жа Елеонора Николова, главен учител по български език и литература в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски” гр. Варна. Отличието идва като признание за дългогодишната й работа по организиране на ученическа етнографска експедиция за теренни проучвания в село Аспарухово и приноса й в откриването и развитието на таланта на млади българи в областта на етнологията и културната антропология.

Образователният център на ИЕФЕМ – БАН се намира в източното крило на бившия Княжески дворец, с вход откъм ул. "Московска" и с пряк достъп до експозициите на Националния етнографски музей. Изграден е в изцяло ремонтирани и реновирани помещения, със спомоществователството на редица корпоративни и частни дарители, сред които Българска академия на науките, Съюзът на българските учители, Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп, Райфайзенбанк България, магазини „Балканско“, Фондация „Българин“ и др.

Екипът на ИЕФЕМ – БАН изказва своята благодарност към всички, които вярват в проекта и мисията на образователния център!

Автор:
ИЕФЕМ - БАН
Публикация:
22.03.2019 г. 12:49
Посетено:
2820
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29243-iefem-ban-predstavi-noviya-si-obrazovatelen-tsentar