След-и

Представяне на романа „Нови хора“ от Любомир Лулчев

Представяне на романа „Нови хора“ от Любомир Лулчев

 

На 13.03. в гр. София бе представен романът на Любомир Лулчев „Нови хора“ - написан през 1916 г., но издаден едва през 1937 г. Днес, след 82 години българските читатели могат да се насладят на неповторимото творчество на Любомир Лулчев. На събитието присъстваха негови родственици, г-н Христо Нанев (писател и изследовател), представители на еврейската общност, Бялото братство, литературни критици и любители на литературното наследство на България.

Издателят на книгата ще дари част от средствата, които ще постъпят от продажбата на книгата за благотворителност. Книгата може да бъде поръчана на адрес: www.lulchevbg.com

Кой е Любомир Лулчев?

Роден е на 18 октомври 1886 г. в с. Кнежа. Завършва мъжката гимназия в Русе. След това учи 2 години медицина в Букурещ. По-късно завършва Военното училище в София. От 1908 г. е подпоручик в българската армия. След спечелен конкурс на военното министерство заминава за Великобритания, където завършва авиация. Участва в Балканските и Първата световна войни, като през 1915 г. е тежко ранен и изпада в кома. След войната е подполковник и началник на техническа служба в инженерна работилница. През 1919 г. е уволнен от служба. Става привърженик на учението на Петър Дънов. Издава няколко книги, сред които са "Ясновидството и ясновидските предсказания на Лулчев", "Обществен морал и Дънов" и други. Един от хората, който има голяма заслуга за спасяването на българските евреи. Става съветник на цар Борис III. След 9 септември 1944 г. е арестуван. Осъден е на смърт от т.нар. Народен съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 г.

Издаването на „Нови хора“ е изваждане от забравата на една талантлива творба, която ще заеме своето заслужено място в българския литературен живот. Тя ще привлече читателя с майсторски овладяното повествование, с умело изградените диалози, със задълбочения си психологизъм и с ярката картина на българската действителност от началото на XX век.

Новата българска литература дължи едно закъсняло признание на писателя Любомир Лулчев.

Автор:
Организаторите
Публикация:
16.03.2019 г. 20:55
Етикети:
романпредставяне на книга
Нови хора
Любомир Лулчев
Посетено:
1403
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29203-predstavyane-na-romana-novi-hora-ot-lyubomir-lulchev