След-и

Премиера на „Извън редовете. Романът на Яна Язова“

Боряна Дукова срещна публиката с Яна Язова

Премиера на „Извън редовете. Романът на Яна Язова“

На снимката: Управителят на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова, авторът на „Извън редовете“ Боряна Дукова и писателката Леа Коен

 

Само ден след излизането на „Извън редовете. Романът на Яна Язова“ Боряна Дукова представи новата си книга, която проследява мистериозната съдба и загадъчната смърт на една от най-популярните писателки у нас преди 1944 г. Премиерата се състоя на 13 март 2019 г. в „Книгата“ и събра много почитатели на авторката и на нейната героиня, сред които писатели, творци и журналисти.

„Познаваме Боряна Дукова като един от най-добрите автори на криминални романи и трилъри у нас, но в „Извън редовете“ я виждаме в една нова светлина, която много ѝ отива“, каза управителят на „Ентусиаст“ Виктория Бисерова, която освен издател е и редактор на книгата. Тя изтъкна значимостта на историческия роман като жанр и мястото му в съвременната литература. „С историческия роман можем да научим много нови детайли, скрити от науката, но и да се потопим в епохата много по-добре. С „Извън редовете“ Боряна ще даде възможност на младите хора, които не са чели Яна Язова, защото не са имали повод за това, да разберат за нея, да проявят интерес, евентуално да потърсят творбите ѝ и да продължат да говорят за съдбата ѝ. А това е книга, за която съм убедена, че ще се говори дълго“.

„Това е роман енигма“, каза писателката Леа Коен, която представи книгата и автора. „Много голямо предизвикателство е да пишеш биографията на един писател, защото твоите думи влизат в конкуренция с неговите думи, с неговата личност. Първата част на книгата, в която чуваме гласа на самата Яна Язова, Боряна не я имитира. Тя влиза в стилистиката, във времето, във взаимоотношенията, които изграждат образа и го правят много плътен. Това е много голямо постижение!“

Авторът на „Извън редовете“ Боряна Дукова сподели, че срещата ѝ с Яна Язова е била дълго отлагана. „Магическият образ на тази жена ме преследваше дълго време и накрая проговори. Това е една жена извън канона. Не само заради скандалната си връзка с 33 години по-възрастния от нея проф. Александър Балабанов – тя е извън редовете, защото изгрява много млада като литературно дарование. Предизвиквала е фурор и с появата, и с поведението си. Но скоро настъпва един преломен момент и 30 години за нея не се чува. Някои го наричат организирана забрава. Въпреки че тя живее сама, не спира да пише, пише неотклонно с пълното съзнание, че творбите ѝ няма да видят бял свят. Тази сила на нейната воля, на характера ѝ, вярата ѝ в мисията на писателка изключително ме впечатлиха. Неизяснените обстоятелства около нейната смърт, изчезването на ръкописите ѝ са признание за нейната литература.

Журналисти ми задават въпроса какво е за мен Яна Язова. Яна Язова е пример, поне така, както аз я схващам, защото романизираната биография е повод авторът да пречупи през собствения мироглед тази епоха и тези герои. Пример на нравственост и непреклонност, на човек, който не се спира пред нищо, върви по пътя и в крайна сметка възкръсва. Тя никога не е спряла да работи, да се труди и смятам, че е платила много висока цена за това“, заключи Дукова.

 

 

Автор:
Изд. Ентусиаст
Публикация:
17.03.2019 г. 13:27
Посетено:
938
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29202-premiera-na-izvan-redovete-romanat-na-yana-yazova