След-и

Отзвук от премиерата на „Балкански ритуал“ - новия роман на Георги Тенев

Отзвук от премиерата на „Балкански ритуал“ - новия роман на Георги Тенев

 

На 27 февруари 2019 г. в София се състоя премиерата на новия роман на Георги Тенев – „Балкански ритуал".

Casa Libri едва успя да побере всички гости на писателя, но вярваме, че това не е помрачило удоволствието от споделената вечер.

Книгата беше представена от проф. Светлозар Игов. В ролята на модератор влезе Тони Николов. Прелестната Весела Бабинова прочете откъс от романа.

От Ватикана в Рим – до Персеполис в Иран. От парламента в София – до бреговете на Ефрат в Месопотамия. „Балкански ритуал“ е неординерен исторически трилър, криминално-мистичен роман, който събира в едно тероризма, войната в Близкия изток и битките на политическата арена. По ръба между историческите събития и въображението, той увлича в приключение, непознато досега в нашата литература.

Според проф. Игов „Балкански ритуал“ е постмодерен полифоничен роман, чрез който Георги Тенев прави опит да игнорира пропастта между масово и елитарно изкуство. „Едно от най-важните достойнства на Тенев като писател е изключителният му нюх към острата социална проблематика. Въпреки обяснението, че това е исторически трилър, „Балкански ритуал“ е един остро проблемен роман за съвременността. Някои от най-хвалените творби почти нямат отношение към съвременността. При Георги Тенев това е най-ценното – той е преди всичко изследовател на съвремието ни.”

По думите на Тони Николов, четенето на романа „Балкански ритуал“ е особено преживяване, спускане от загадка в загадка, в този смисъл това е интоксикираща книга. „Въображението разрушава разума“, това е цитат от поета Кръстьо Станишев в началото на романа. Но при нас реалността разрушава въображението. Голямата провокация за читателите на „Балкански ритуал“ е, че през цялото време те ще търсят реалните ситуации, нишките от действителността и ще се опитват да гадаят това ли са описаните реалности. Ако нещо вдъхва ведрост, това е духът на истината. Има опит за очистване. Разпластяват се не само последните тридесет години, има вечно възпроизвеждане на истории, които откриваме по тези земи. И затова ритуалът е балкански...”

Благодарим на всички гости, приятели, съмишленици, които превърнаха тази премиера в специално, ритуално преживяване!

Автор:
Изд. Колибри
Публикация:
09.03.2019 г. 15:52
Посетено:
938
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/29141-otzvuk-ot-premierata-na-balkanski-ritual-noviya-roman-na-georgi-tenev