След-и

„Английският съсед” отбеляза десетия си рожден ден в Театър „Българска армия”

Първият роман на писателя-сатирик Михаил Вешим събра почитатели на интелигентния хумор в зала „Миракъл” на Театъра

„Английският съсед” отбеляза десетия си рожден ден в Театър „Българска армия”

Сн.: Мариана Жижанова

 

На 7 февруари „Английският съсед” отпразнува своя 10-годишен юбилей. В четвъртък вечерта любителите на интелигентния хумор с чувство за мярка се събраха в зала „Миракъл” на Театър „Българска армия”, за да отбележат излизането на юбилейното издание на една от най-популярните хумористични творби в съвременната литература: „Английският съсед” (ИК „Сиела”).

Неговият автор – известният писател-хуморист Михаил Вешим, разказа повече за историята на романа и за познанството си с Лесли Грантъм – актьорът, който изигра ролята на английския съсед Джон в едноименния сериал на Дочо Боджаков по книгата. Специално участие в събитието взеха други двама представители на звездния актьорски състав на сериала на БНТ – Биляна Петринска и Николай Урумов, които влязоха в ролите на кокетната барманка Глория и на колоритния кмет на Плодородно. Урумов си припомни интересни истории от снимачната площадка на сериала и заедно с Вешим назоваха няколко действителни английски съседи, които познават лично. За финал Петринска прочете „Английският сюжет – десет години по-късно” – или какво се случва с Джон и компания в ерата на Брекзит според Михаил Вешим.

Припомняме, че по повод своя 10-годишен юбилей „Английският съсед” излезе в ново луксозно издание с твърди корици и черно-бели илюстрации на художника Дамян Дамянов. Интересно допълнение към тъй актуалния и днес сюжет са текстовете в книгата, в които Вешим описва историята на първия си роман – от това как се е зародила идеята за написването му до появата на малкия екран под режисурата на Дочо Боджаков, както и коментарите за живота на героите десет години по-късно.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
08.02.2019 г. 17:19