След-и

Завръщането на Нуми и Ники

Новото издание на фантастичния роман на Любен Дилов беше представено официално на Коледа

Завръщането на Нуми и Ники

На снимката: От ляво надясно – Маргарита Дилова, Любен Дилов-син и Виктория Бисерова, управител на издателство „Ентусиаст“

 

Традиционно в навечерието на Нова година издателство „Ентусиаст“ представи още един том от поредицата със събрани съчинения на Любен Дилов. Събитието се състоя на 27 декември в Книжен център „Гринуич“ и беше посветено на романите „Звездните приключения на Нуми и Ники“ и продължението „До Райската планета и назад“, които излизат заедно отново за първи път след над 20 години.

„Нуми и Ники“ е том V от една поредица, с която от „Ентусиаст“ много се гордеем, и с нетърпение очакваме да разберем коя ще бъде следващата книга в серията“, сподели издателят Виктория Бисерова. „Чувството за хумор и иронията, които можем да намерим в книгите на Любен Дилов, не остаряват. Затова тези творби са непреходни и се надявам да бъдат прочетени от много млади хора“, каза още Бисерова.

„Много необикновен сюжет в много необикновена книга“, заяви Любен Дилов-син. „Старши е направил един прекрасен тийнейджърски роман за опита да разберем другия, който е много различен. И това е свръхактуална тема днес, когато сме затрупани с другости, които ни се представят за заплашителни. Тази линия е максимално запълнена със смешни ситуации и философски провокации – всичко в арсенала на Старши. С всеки прочит се откриват нови и нови мини на смисъл, които гръмват по особено забавен начин.“

Дилов-син сподели с публиката, че когато преди 1 година започва преговори с американска кинокомпания за филмиране на „Нуми и Ники“, научава, че само в Украйна книгата има тираж от 1 милион за последните 20 години. „След кратко проучване разбрахме, че още толкова са излезли в Молдова, Беларус и особено в Русия. Затова със сестра ми бяхме обявени за горди наследници на един от най-крадените и издавани пиратски текстове.“

„Спомням си, че баща ми много се гордееше с тази книга и много я ценеше, защото смяташе, че сравнително малко книги се пишат за тази възраст“, сподели Маргарита Дилова. „Това е фантастичен роман за деца и подобни на тях същества, което, предполагам, не трябва да се разбира като вдетинени възрастни“, допълни с чувство за хумор тя.

Любен Дилов-син повдигна темата за мини-скандала, който съпътства излизането на книгата. Той е свързан с нейната корица, чиято визия не беше приета от хората, които си спомнят романа от детството си с тогавашните ѝ наивистични илюстрации. „Хората не си дават сметка, че модерните тийнове растат в друга визуална среда, и най-малкото, което можем да направим, е да направим реверанс към нея, осъвременявайки героите“, каза Дилов.

Гости на събитието бяха Владимир Тодоров и Чавдар Гюзелев –  художниците на цялата поредица със събрани съчинения на Любен Дилов – Онник Каранфилян, Еленко Ангелов и много други представители на софийските артистични среди.

 

Автор:
Изд. Ентусиаст
Публикация:
28.12.2018 г. 14:18
Посетено:
1011
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28792-zavrashtaneto-na-numi-i-niki