След-и

Пощенска картичка и печат „100 години професионално изкуство в България”

На картичката са изобразени емблемите на българската оперета - Мими Балканска, Ангел Сладкаров и Стефан Македонски

Пощенска картичка и печат „100 години професионално изкуство в България”

 

Днес официално бяха валидирани пощенска картичка и печат „100 години професионално изкуство в България”. Валидирането беше извършено от директора на Националния музикален театър Марияна Арсенова, зам.-министъра на културата Румен Димитров, главния изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки, главния диригент на Музикалния театър Юли Дамянов и художника на изданието Мая Стайкова.

„Валидирането на юбилейната пощенска карта е прекрасна инициатива на „Български пощи“, за която ние безкрайно благодарим“– заяви директорът на Националния музикален театър Марияна Арсенова. „Това се случва в една изключителна година, в която отбелязваме 100 години от началото на професионалната оперета в България и 70 години от създаването на нашия театър. Година, в която осъществихме страхотни премиери, в която получихме и големи награди, които са признание за мястото и значението на Националния музикален театър в културния живот на България. В този знак, който поставяме днес на печат и пощенска карта, са събрани в едно историята и съвременния дух на театъра“ – подчерта Марияна Арсенова.

Зам.-министърът на културата Румен Димитров обяви, че валидирането на пощенска карта показва обществения интерес към Националния музикален театър и неговото развитие. „Националният музикален театър и неговата трупа са изключително успешни и ние вярваме, че възходът на театъра ще продължи! Това се случва под вещото ръководство на един творец и мениджър едновременно, което не се среща често. Чудесно е, че трупата на Музикалния театър има такъв ръководител“ – заяви още зам.-министър Румен Димитров.

„Пощенско-филателното издание, което валидираме днес е илюстрована пощенска карта и специален пощенски печат в тираж 631 броя. Поради малкия си тираж, изданието ще представлява интерес за колекционерите, както и за любителите на оперетното изкуство“ – заяви изпълнителният директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки.

На картичката са изобразени емблемите на българската оперета – голямата оперетна актриса Мими Балканска, бащата на българската оперета Ангел Сладкаров и един от основоположниците, а по-късно и патрон на Музикалния театър – Стефан Македонски. 

След валидирането на печата и пощенската картичка във фоайето на театъра беше открита временна пощенска станция, откъдето най-запалените колекционери и почитатели на Националния музикален театър успяха да си купят първите бройки от лимитираното филателно издание.

 

 

Автор:
Национален музикален театър
Публикация:
19.12.2018 г. 16:50
Посетено:
916
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28777-poshtenska-kartichka-i-pechat-100-godini-profesionalno-izkustvo-v-balgariya