След-и

Над 300 души на премиерата на „Жажда“ от Захари Карабашлиев с акварелните илюстрации на Дамян Дамянов

Голямата изненада на вечерта беше Спас Карафезов – реалната личност, вдъхновила историята на главния герой на „Жажда“

Над 300 души на премиерата на „Жажда“ от Захари Карабашлиев с акварелните илюстрации на Дамян Дамянов

 

Червени завеси, приглушена светлина и тиха музика. И минута след това абсолютна тъмнина, която заля салона на Голямата сцена на Младежки театър „Николай Бинев“ малко след 19:00 ч. на 5 декември 2018 г.

Между звуците на плискащи вълни и чайки се чува глас: „На 18 години, 3 месеца и 2 дни загубих зрението си“. Един-единствен прожектор осветява познат силует. И така великолепният Владо Пенев откри премиерата на  новата книга на Захари Карабашлиев с акварелните илюстрации на Дамян Дамянов – „Жажда“.

Повеждайки събралите се над 300 души към проглеждането, актьорът ги остави отново  в тъмнина сред вълните.

Минути след това на сцената се появи пиарът на издателството – Темз Арабаджиева – която призна: „Няма по-добър начин да ви се отблагодарим за това, че сте тук, освен като поканим на сцената виновниците за тази вечер – Захари Карабашлиев и Дамян Дамянов.

Тримата разведоха зрителите из необятния свят на „Жажда“ и разкриха малко повече подробности около процеса на създаване на творбата: за смесването на средствата на две различни изкуства, за морето и собственото минало като източник на вдъхновение, за неочакваните срещи и концептуалните решения.

Голямата изненада на вечерта обаче беше Спас Карафезов – реалната личност, вдъхновила историята на главния герой на „Жажда“. Незрящият, но неуморен пътешественик в света на виждащите открадна сърцата на публиката. След забавните истории, които гостът разказа като председател на Национално читалище „Луи Брайл“, той се впусна в разговор за живота в тъмнина на хората в България, за прекъснатите житейски пътеки, които слепотата причинява, и се обърна към всички, предизвиквайки сълзи в очите на редица от присъстващите: „Пазете очите си, хора! Радвайте им се и никога не утолявайте жаждата си за живот“.

След този финал място за други въпроси нямаше, а щастливата публика се реди около час и половина за автограф.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
07.12.2018 г. 18:28
Посетено:
845
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28695-nad-300-dushi-na-premierata-na-zhazhda-ot-zahari-karabashliev-s-akvarelnite-ilyustratsii-na-damyan-damyanov