След-и

Българският фолклор с нов прочит на премиерата на „Орисия”от Стефан Стефанов

Около 150 души се потопиха в магическия реализъм на сборника на младия български писател

Българският фолклор с нов прочит на премиерата на „Орисия”от Стефан Стефанов

 

„Три забулени фигури крачат в снега, лъкатушат в преспи­те… Боцкат снежинките лицата, блъскат се в телата и после отлитат, разпръснати от ледения дъх на вятъра.” Докато не се озоват на сцената на „City Stage” .

Етно групата „Eriney” oткри премиерата на „Орисия” – магическия сборник на младия български талант Стефан Стефанов, който преплита мистика, магически реализъм, история и фолклор в едно.

Малко след 18:30 ч. на 28 ноември 2018 г. сцената на столичния клуб  се превърна в сборище на хайдути, самодиви, вещици и мъдреци. След магическото изпълнение на „Eriney” oтговорният редактор на книгата Христо Блажев и пиарът на издателството Темз Арабаджиева поканиха на сцената автора. В хода на разговора Стефан Стефанов подчерта, че книгата наистина се движи по класически модели, но в същото време вплита и нови елементи в тях.

„Мисля, че е много хубаво самият разказ да може да продължи живота си в главата на читателя, след като вече е бил прочетен. За да може той да го продължи в съзнанието си”, каза още Стефанов и изтъкна, че в наши дни е много лесно човек да се подхлъзне в блатото на наивния патриотизъм, но е важно  да познаваш миналото с неговите факти и обичаи, за да можеш да градиш настоящето.

В дивия чар на тези разкази посетителите на премиерата се потопиха и с  късометражния филм по един от разказите, дело на Давид Вълков и „Ню Бояна Студио”.

С „Орисия” (изд. „Сиела”) Стефан Стефанов съживява духа на българския фолклор и разказва история за нов живот, зареден с мъдростта на миналото и енергията на нашето време.

Вълшебният свят на „Орисия“ разказва съдбите на самодиви и разбойници, на вещици и мъдреци, на герои и предатели, чиято памет се предава не чрез думи, а чрез кръвта в нас – на тази кръв говорят разказите на Стефанов.

В духа на „Диви разкази” на Николай Хайтов и „Трънски разкази” на Петър Делчев „Орисия” е знамение, ярка „канатица” в носията на българската литература, която едновременно представя най-доброто от традицията, но и предлага алтернативен поглед върху жанра, преплитайки хорър, мистика, черен хумор и магически реализъм.

„Орисия“ не е просто книга. „Орисия“ е пътуване дотам, където не сте били.

Стефан Стефанов е роден през 1986 г. в София. Завършва гимназиалното си образование в НПМГ, а висшето – в УНСС, София, специалност „Журналистика и масмедии“. През последните години публикува статии, интервюта и репортажи в редица онлайн издания. Дебютната му книга „Горе&Долу“ е издадена през 2013 г. от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, а през 2015 г. излиза сборникът му „Край до край” (изд. „Колибри”).

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
01.12.2018 г. 15:46
Посетено:
850
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28656-balgarskiyat-folklor-s-nov-prochit-na-premierata-na-orisiya-ot-stefan-stefanov