След-и

Почетна награда за качество за Университетска библиотека „Св. Климент Охридски”

Почетна награда за качество за Университетска библиотека „Св. Климент Охридски”

 

В навечерието на празника на Софийския университет на церемонията по връчване на отличието “Знак за качество на СУ “Св. Климент Охридски” Университетската библиотека бе отличена с Почетна награда за качество.

След разглеждане на номинираните кандидати за отличието Университетският център за управление на качеството присъжда да даде специална почетна награда за качество на „библиотеката без която Софийският университет не би имал своя облик на водещ университет, защото нейните мащаби и принос за осигуряване на качеството на Софийския университет са несъизмерими с всяка друга локална или конкретна инициатива.”

Наградата бе връчена от доц. Силвия Цветанска, която определи Университетската библиотека като емблемата на университета. Доц. д-р Анна Ангелова прие наградата от името на библиотекарите на Алма матер и подчерта, че „върху плещите на университетските библиотекари тежи една огромна отговорност, защото първостроителите на нашия университет в своя първи акт създават Университетската библиотека точно на 29 октомври 1888 г. Ние се стремим да бъдем на висотата именно на първостроителите, които още тогава поставят високи изисквания именно към библиотеката на Алма матер. Вероятно водени от крилатата мисъл на неизвестен ректор, който през XII век при основаването на първите университети в Европа заявява: „Дайте ми библиотека и аз ще създам университет.” Така ние, университетските библиотекари продължаваме една дълголетна и устойчива традиция. Едновременно с това се развиваме и внедряваме непрекъснато новите технологии и иновации в нашата работа. Библиотеката не е това, което беше. Библиотекарите не са това, което бяха. Благодаря на комитета. Благодаря преди всичко на моите колеги за тяхната упорита работа, защото нашият стремеж е да бъдем сърцето на университета. Ние работим за всички факултети, за всички преподаватели, за всички студенти на Алма матер.”

Автор:
Университетска библиотека „Св. Климент Охридски”
Публикация:
23.11.2018 г. 17:23
Посетено:
991
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28604-pochetna-nagrada-za-kachestvo-za-universitetska-biblioteka-sv-kliment-ohridski