След-и

Литературен салон в гр. Сливен

Премиери, срещи, двубои

◊ СЪБИТИЯТА

• Литературният салон към Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен откри новия творчески сезон с гостуването на писателя Георги Господинов, редактор на „Литературен вестник”. За произведенията на един от най-превежданите в чужбина представители на младото поколение съвременни творци говори Биляна Курташева, литературовед и преподавател в Нов български университет, която анализира търсенията на автора за обновяване на литературата. 

• На срещата с читателите, водена от директорката на библиотеката Росица Петрова-Василева, бе представено и изданието „Аз живях социализма”, ИК „Жанет-45”, 2006 (171 лични истории, един проект на Д. Иванова, К. Манолов, Г. Господинов - съставител, Р. Петров). Включени отначало в литературния сайт http://www.spomenite.org, случките и историите, поместени в изданието, завладяват с автентичността на преживяванията, свидетелската позиция и искреността на изказа за живота на съвременника от времето на социализма, като обогатяват спомените за близкото ни историческо минало. Изданието е „отворено и се дописва”, по мнението на участниците в срещата.          
      
• В рамките на културната програма за празника на Сливен – Димитровден, бе представен романът „Мутра” от Константин Кацаров, с участието на писателя Христо Карастоянов

• При интерес на младите читатели премина Първият извънстоличен поетичен трубадурски двубой, организиран от община Сливен, РБ „Сава Доброплодни” и ИК „Жанет-45” - Пловдив, с водещ Петър Чухов. Изпълнилите камерната зала на ДТ „Стефан Киров” учащи се оцениха художествените търсения на състезателите Иванка Могилска и Стефан Иванов, който ги завладя с психологизма на текстовете си и бе обявен за победител в турнира.                                                
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
12.10.2006 г. 10:22
Посетено:
906
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2851-literaturen-salon-v-gr-sliven