След-и

Отзвук от връчването на Априловските награди в Габрово през 2018 г.

Наградите за литература бяха връчени в Деня на народните будители

 

На 1 ноември - Деня на народните будители по традиция в Габрово се връчиха Априловските награди за литература 2018-та година

Конкурсът има дългогодишна история. Учреден е през 2005 г. от Дружеството на писателите, в партньорство с Община Габрово и НЧ “Априлов-Палаузов - 1861” с идеята да прави преглед на литературната продукция за предходната година и да отличава издадени книги на местни автори. Лауреатите получават грамота, парична сума и статуетка (за цялостно творчество), изработена от скулптора Адриан Новаков. Като партньори през годините се включват още РБ „Априлов-Палаузов”, Книжарници „Златев”, издателство „ЕКС-ПРЕС” – Габрово, НЧ „Зора - 1872” – кв. "Нова махала", Музей „Дом на хумора и сатирата“, Издателска къща „Луна – Минчо Минчев” и ЕМО „Етър”.

Авторитетни учени в областта на литературата са били жури на конкурса през годините -  проф. Сава Василев и проф. Радослав Радев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”  (2005–2011); литературният критик Никола Иванов (2012-2013); доц. Владимир Донев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” (2014-2015, 2018); от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. Владимир Янев (2016); проф. Цветан Ракьовски от Югозападен университет „Неофит Рилски“ (2017).

Рецензент и председател на журито тази година беше доц. д-р Владимир Донев от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

След предварителното представяне на годишния преглед на книгите, включени в конкурса и проведено обсъждане от журито (в което присъства представител на всяка институция от организаторите) се присъдиха следните награди:

Априловска награда за цялостно творчество посмъртно – статуетка и грамота от Община Габрово се присъди на Димитър Стефанов. Той е поет, есеист и преводач, автор на над 40 книги, член на Съюза на българските писатели и първи секретар на основаното през 1973 г. Дружество на писателите в Габрово.

Априловска награда за цялостно творчество – статуетка и грамота от Община Габрово, както и безплатна читателска карта от Регионална библиотека ”Априлов – Палаузов“ получи Николай Колев. Автop нa шест ĸниги в oблacттa нa ядpeнaтa бeзoпacнocт, ĸoитo мнoгoĸpaтнo ce пpeиздaвaт oт немското издaтeлcтвo „Шпpингep“ и нa oĸoлo 300 нayчни пyблиĸaции в cпeциaлизиpaни cпиcaния и няĸoлĸo ĸниги – poмaни, cбopници c paзĸaзи, иcтopичecĸи изcлeдвaния.

Априловска награда за най-добра книга на годината:

В категория „Художествена литература (поезия или проза)“ - грамота и парична награда от ИК „Луна” се присъди на поетеса Елена Христова за книгата “Лекарство срещу рак“ (ЛСР). Книгата съдържа личните писма между Елена Христова и Яна Максимова (управител на изд. Екс-Прес - Габрово). Те са писани онлайн по време на борбата на Яна с тежката болест. По думите на рецензента, това е една „дълбока и разтърсваща книга, защото е истинска и сплита сила и безсилие на духа и словото пред трагизма на живота и неговия смисъл.“.

В категория Историческа (краеведска) литература - грамота и парична награда от РБ „Априлов-Палаузов” получи Веселин Ив. Димитров за книгата „Габровският девически манастир „Св. Благовещение“. Изследването представлява цялостна история за 120-годишната съдба на Габровския девически манастир. В него авторът се е стремил да открие всички възможни извори, да се отнесе критично към наложени във времето заблуди и фалшиви митове. Изданието е снабдено с богат снимков материал.

В категория „Млад автор“ – не се присъди награда. По предложение на журито обаче, грамота и парична награда от НЧ „Зора-1872”, кв. "Новата махала", получи журналистът Илия Пехливанов за книгата с публицистика „Съплести венец“.  

Безплатно отпечатване на ръкопис от издателство „ЕКС-ПРЕС” – Габрово получи ръкописа на Иван Росенски “Бабини приказчици“.

 

За тържествената атмосфера на събитието се погрижи смесен хор при НЧ „Априлов – Палаузов“ с диригент Елена Назърова.

В края на вечерта организаторите и участниците заявиха всеобщото си задоволство от критичния поглед върху предложените заглавия в тазгодишния конкурс, което е повлияло положително за запазване на авторитета на конкурса.

 

Автор:
Иван Хр. Христов
Публикация:
06.11.2018 г. 14:45
Етикети:
прозапоезиянаградиГаброво
Априловски награди за литература
Посетено:
1238
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28506-otzvuk-ot-vrachvaneto-na-aprilovskite-nagradi-v-gabrovo-prez-2018-g