След-и

140 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов честваха в Русенския университет "Ангел Кънчев”

Научен семинар "Михаил Арнаудов и съвременната хуманитаристика"

В Русенския университет "Ангел Кънчев” се проведе научен семинар "Михаил Арнаудов и съвременната хуманитаристика", на който специални гости бяха Искра Арнаудова, снаха на акад. Михаил Арнаудов, и нейната дъщеря Олга Арнаудова. Форумът бе открит от Ректора на университета, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, който подчерта, че Арнаудовите четения, които се провеждат двадесет години, са една добра традиция, организирана в партньорство с Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе и Регионален исторически музей и Държавен архив – Русе.

На форума бяха изнесени четири доклада. Стефан Вичев в своето изследване представи членовете на Арнаудовия род в Русе. Искра Арнаудова открои духовния образ на акад. Михаил Арнаудов, като подчерта неговата толерантност в живота и науката. Руси Русев направи обзор на десетте Арнаудови четения, които се провеждат от 9-10 октомври 1998 година. В доклада „Акад. Михаил Арнаудов – живот, дело, епоха в контекста на десетте Арнаудови четения” Никола Бенин заяви, че „публикуваните в продължение на двадесет години десет Арнаудови сборника са ценен и навременен източник за написването на голямата книга за живота и творчеството на акад. Арнаудов, един от най-видните представители на българската хуманитаристика.” В заключение на текста на доклада бе казано, че: „Животът и делото на акад. Арнаудов е възможност да мислим наличието на опит, който ни надхвърля. Животът и делото на акад. Арнаудов е възможност да говорим за душевността на българина и идентичността на българина. Животът и делото на акад. Арнаудов е възможност да се докоснем до духовния свод на човечеството”.

Ренета Константинова представи Фонд „Михаил Арнаудов”, който е един от най-ценните в системата от фондове на Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе. На форума бяха показани от Капка Иванова 200 неизвестни документа – оригинални ръкописи, лични документи, чернови на речи, от 1906 до 1973 г.

Олга Арнаудова подари на Регионална библиотека "Любен Каравелов" фототипни издания на дипломи на акад. Михаил Арнаудов. Сред подарените документи е Зрелостното свидетелство на Михаил Арнаудов от Мъжката гимназия "Княз Борис" в Русе, дипломи от немски университети и др.

 

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
10.10.2018 г. 03:54
Етикети:
научен семинаракад. Михаил Арнаудов
Русенски университет "Ангел Кънчев”
140 години от рождението на акад. Михаил Арнаудов
Посетено:
982
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28360-140-godini-ot-rozhdenieto-na-akad-mihail-arnaudov-chestvaha-v-rusenskiya-universitet-angel-kanchev