След-и

Книжарница “Пингвините” в Сливен

Официално откриване

Книжарница “Пингвините” в Сливен


◊ СЪБИТИЕТО

На 5 октомври 2006 г. (четвъртък) от 18.00 часа пред сградата на Общината на ул. “Цар Освободител” № 1 в град Сливен се състоя официалното откриване на книжарница “Пингвините”. Тя е първата за Сливен и двадесета поред от най-голямата верига книжарници в България.

Водосвет за новото начинание извърши НВП Сливенски митрополит Йоаникий. Лентите на специално изработен за събитието печат бяха прерязани от зам.-кмета на община Сливен – г-жа Зорница Александрова и управителя на книжарниците за град София – Владимир Георгиев. Г-жа Александрова официално стана първият “любим клиент” на веригата “Пингвините” за град Сливен. Тя получи карта за “любим клиент”, връчена й от г-н Драгия Драгиев – управител на новооткритата книжарница.

На събитието присъстваха представители на Общината, на Областната управа, на читалищата в града, известни сливенски писатели, бизнесмени и други популярни личности, които участват дейно в изграждането на културния облик на Сливен.

Акцент на книжарницата в града на стоте войводи е пълната палитра от произведения на български автори и най-вече доброто представяне на сливенските писатели, за които е създаден специален отдел. В книжарницата ще се организират премиери на новоизлезли книги, на които читателите ще могат да се срещнат със своя любим автор.


◊ ЛЮБОПИТНО

. Веригата книжарници “Пингвините” е най-голямата в България. С откриването на новата книжарница в град Сливен общият брой на книжарниците ще стане двадесет. Те са разположени в седемнадесет града в страната.

. Книжарници “Пингвините” зареждат месечно над 300 нови заглавия, а за една календарна година над 4 хиляди.

. За един месец от веригата се закупуват средно около 50 хиляди заглавия, което нарежда веригата от книжарници в челната тройка по ръст на продажби на българския книжен пазар.

. Посетителите на интернет-книжарницата за 1 ден са около 1000 уникални, което показва, че клиентите следят най-актуалната информация за нови заглавия, текущи промоции, както и се възползват от услугата – безплатна доставка.
. На склад веригата поддържа над 15 хил. заглавия с възможност да бъдат доставени до 24 часа.

. Чрез интернет-книжарницата - http://www.pe-bg.com/ - се поръчват и доставят над 500 заглавия месечно.

. В книжарниците са представени всички значими български издателства и повечето вносители на книги от Европа, Русия и САЩ.

. През 2001 г. веригата от книжарници “Пингвините” печели първа награда на конкурса “Христо Г. Данов”, организиран от Националния център за книгата при Министерство на културата, в категорията “Книгоразпространение”.

. През 2003 г. за първи път е учреден представителен български щанд на пролетния панаир в Лондон, Великобритания. Тази инициатива е организирана от “Пингвините” ООД съвместно с Националния център за книгата при Министерство на културата на територията на българското посолство в Лондон.

. През 2004 г. верига книжарници “Пингвините” отново участва на пролетния панаир на книгата в Лондон при изпълнението на комуникационната стратегия за присъединяване на България към Европейския съюз в проекта “България в 100 книги”. Тогава за първи път, в рамките на панаира, се организира и представяне на млад български автор – Георги Господинов.
Автор:
Десислава Богданова
Публикация:
06.10.2006 г. 20:24
Посетено:
2597
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2820-knizharnitsa-pingvinite-v-sliven