След-и

Театър ВЕСЕЛ откри новия си артистичен сезон с участие в Международния фестивал „Дни на куклите”

Театър ВЕСЕЛ представи „Храбрият оловен войник” на петото издание на фестивала

Театър ВЕСЕЛ откри новия си артистичен сезон с участие в Международния фестивал „Дни на куклите”

 

Търновският куклен театър ВЕСЕЛ откри новия си театрален сезон като гост на Петото издание на Международния фестивал „Дни на куклите”. На лятната сцена в морската градина домакините от Държавен куклен театър - Бургас посрещнаха театри от Русия, Чехия, Турция и България. Част от съпътстващите събития бе откриването на изложба „500 години Карагьоз – традиционен театър на сенките”, представена от Ченгиз Озек (актьор, обявен за „Живо културно наследство” от ЮНЕСКО), както и работилничката за кукли арт-къща „Куклите”. Специален гост на феста бе Държавен куклен театър „Деммени” от Санкт Петербург, Русия. По случай юбилейния му сезон бе открита изложба „100 години Театър „Деммени”.

Театър ВЕСЕЛ участва за втори път в престижния фестивал. Още с първото си гостуване с „Принцесата и граховото зърно” през 2016 г., търновските кукленици станаха едни от любимците на фестивалната публика. За участие в Петото издание на фестивала Театър ВЕСЕЛ бе поканен с „Храбрият оловен войник” (спектакъл откровение, който разкрива вечните истини за човешкия живот – за любовта и верността, за силата да отстояваш себе си,за доброто,което въпреки всичко съществува). Заглавието е в репертоара на театъра повече от 17 години, но и досега вълнува семейната публика със своите послания. Неслучайно с „Храбрият оловен войник” Театър ВЕСЕЛ е високо оценяван на международни форуми в цяла Европа, Азия и Африка.

През новия сезон предстои съвместен проект с международна резиденция за артисти в лицето на норвежеца Ларс Нордби, както и участия в поредното издание на „Нощ на театрите”. В подготовка са и турнета в Доха (Катар), Будапеща (Унгария), Мумбай (Индия), Хонолулу (Хавай). Успешно продължава проектът на ВЕСЕЛ „Съботни спектакли за семейна публика” с подкрепата на Община Велико Търново. На сцената на Търновския театър в салона на НЧ „Искра” ще се представи богат афиш от заглавия, подбрани от репертоара на театрите от Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Варна, Шумен, Русе, Търговище и Габрово. „Маша и Мечока”, „Карлсон”, „Снежанка”, „Франклин” и много други са новите премиерни спектакли, които предстоят. Изненада за любителите на кукленото театрално изкуство ще бъде и първото гостуване с куклени представления на театрите от Плевен и Пазарджик. И разбира се – продължават срещите с екипа на търновския куклен театър.

• Първият съботен спектакъл на ВЕСЕЛ е на 15 септември от 11.00 часа в салона на НЧ „Искра” – „Вълкът и седемте козлета”.

 

Автор: Куклен театър ВЕСЕЛ
02.09.2018 г. 18:13
Посетено: 786
Етикети: куклен театър, Театър ВЕСЕЛ, Бургас, Международен фестивал „Дни на куклите”
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28179-teatar-vesel-otkri-noviya-si-artistichen-sezon-s-uchastie-v-mezhdunarodniya-festival-dni-na-kuklite