След-и

Внушителна дарителска изложба в ХГ "Вл. Димитров-Майстора" - Кюстендил

Изложбата „Последни попълнения” ще продължи до 13 септември

Внушителна дарителска изложба в ХГ "Вл. Димитров-Майстора" - Кюстендил

Монументалният портрет (240х145) „Момичето със златните очи” на българо-немската художничка Мила Милчева (1934-2014) е награден на Общогерманската изложба в Мюнхен през 1989 г. До портрета е дарителят на творбата, племенникът на авторката Асен Милчев

 

На 26 юли в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора” в Кюстендил бе открита изложбата „Нови попълнения”. Тя е една своеобразна равносметка. Когато преди пет години Валентин Господинов поема директорският пост, една от целите му е да докаже, че всяка галерия може и трябва непрестанно да обновява своя фонд – да закупува и осигурява дарения на творби от значими автори. Той осъзнава, че това е изключително отговорна задача не само към съвременниците си, но и към идните поколения. Така вследствие на последователния и неуморен труд на специалистите от галерията и на изключително позитивното отношение към тази институция на всевъзможни дарители - художници, респективно на техните наследници, на колекционери, интелектуалци, бизнесмени, които оставят тук своето хоби и културологичните си интереси, за последните пет години се е натрупал забележителен фонд.

В галерията са постъпили произведения както от местни творци, така и от майстори с национална и дори световна значимост. Например след като галерията доскоро не разполагаше с нито една картина от представителката на Кюстендилската изобразителна школа (може би този град заслужава да назовава така своите многобройни известни съграждани художници) Мила Милчева, творила освен в родината си, и в Германия, благодарение на щедрото дарение на нейния наследник, племенникът й Асен Милчев, се сдоби с 12 картини, част от които с монументални размери.

Голямо уважение заслужават и наследниците на Райна Евтимова – Радка и Вилхелм Тимеви, дарили над 90 творби на художничката, чрез които се осветлява творчеството на тази съвременничка на Майстора. Правда Спасова е предоставила изключителната си колекция от над 80 плаката на един от най-значителните ни плакатисти и дългогодишен художник на Народния театър Стефан Десподов. А големият колекционер Румен Манов е отворил дарителския си фонд, за да предаде на галерията творби на Дора Кънчева, Благой Илиев, Йордан Кръчмаров, на един от патриарсите на българската скулптура Любомир Далчев… Съвсем наскоро тук са били депозирани илюстрации за книга от Никола Мирчев. Такова е било волеизлеянието на двамата му наследници Нина и Ивайло Мирчеви.

Както е известно не само в средите на специалистите, галерията в Кюстендил има привилегията да връчва ежегодна награда на името на своя патрон, като всеки отличен автор е оставил в нея частица от сърцето си, дарявайки свое произведение. Сред художниците дарители са имената на Любомир Савинов, Васил Крапчански, Румен Скорчев, Богомил Живков, Станислав Божанов, Николай Майсторов… Трудно е да се споменат всички. В настоящата изложба са подредени 76 автори, някои от които с по няколко произведения. Целият фонд на дарените и закупените „единици” е над 4000. Зад тях се крие дълъг и труден експертен процес на обследване, заснемане, паспортизиране, до крайното им заприходяване като национална културна ценност и не на последно място на „подслоняването” им. В момента галерията разполага с два фонда полезно пространство за съхранение – единият е с 27 куб. м., а вторият – с 34 куб. м.

Изложбата „Последни попълнения” ще продължи до 13 септември.

Автор:
Асен Милчев
Публикация:
05.08.2018 г. 17:08
Посетено:
1200
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28121-vnushitelna-daritelska-izlozhba-v-hg-vl-dimitrov-maystora-kyustendil