След-и

„Дядо Добри – светецът от Байлово” от Борислав Радославов – да съхраним доброто

Около 120 души се включиха в благотворителното събитие, провело се в памет на неканонизирания светец

„Дядо Добри – светецът от Байлово” от Борислав Радославов – да съхраним доброто

 

Кой е дядо Добри и трябва ли да го помним? На тези въпроси се опитаха да си отговорят Александър Кръстев, епископ Тихон и Цвета Кирилова – председателят на сдружение „Азбукари” –  по време на представянето на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово” от журналиста Борислав Радославов.

Пред около 120 души в препълнената камерна зала на Младежкия театър „Николай Бинев“ историята на Божия служител без расо оживя отново благодарение на изпълнението на виртуозите от квартет „Светоглас”, спомените на Цонка Панталеева – жената, помагала на дядо Добри, на епископ Тихон, както и на самия Борислав.

„Трябва да сме щастливи, че в наши дни имахме привилегията да живеем с такъв човек, който беше наречен светецът от Байлово именно от хората, не от нас, журналистите. Благодарение на това, което направи, днес той е една икона за българите. Първата ми среща с дядо Добри датира отпреди пет години. Точно тогава той ми каза: „Прави добро, без да чакаш добро. Прави го безкористно”, разказа авторът.

Епископ Тихон заяви, че дядо Добри е искал да бъде анонимен, да си върши неговата работа в смирение и тайно. „Забравяме, че дядо Добри ни обичаше. Кой беше по-малък от него? Той си избра нещо и умножаваше доброто. Ако искате паметта на дядо Добри да има значение, умножавайте доброто и обичайте не само този до вас, а дори и този, който мразите”, каза още епископ Тихон.

Как дядо Добри променя живота дори и без да си се срещал с него, разказа Сунай Ремзи, пристигнал директно от затвора в Белене. Той подари на Борислав Радославов и специален портрет на светеца от Байлово.

Част от приходите от всяко закупено издание по време на премиерата ще бъдат дарени за поставянето на паметник на дядо Добри пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Без да влиза с взлом в душата на белокосия старец или да търси скандални подробности и клюки, Борислав Радославов проследява истински случки и истории с най-близките му хора – тези, на които самият дядо Добри обрича живота си в последните години.

В три части „Дядо Добри – светецът от Байлово”  събира спомените на най-близките хора, които в продължение на десетки години крепят и доизграждат светлия образ на свете­ца от Байлово – неговият довереник Цонка Пантелеева, кметицата на село Горно Камарци Мария Гърбова, кметицата на село Гара Елин Пе­лин Вяра Вучкова и други.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
28.06.2018 г. 15:49
Посетено:
970
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/28019-dyado-dobri-svetetsat-ot-baylovo-ot-borislav-radoslavov-da-sahranim-dobroto