След-и

Над 200 гости се забавляваха с шоуто на Георги Мамалев на премиерата на книгата „Усмихни се, човече!”

Над 200 гости се забавляваха с шоуто на Георги Мамалев на премиерата на книгата „Усмихни се, човече!”

Георги Мамалев, Весел Цанков и Тончо Токмакчиев

 

Столичнaта зала „42” на НДК побра снощи над 200 души, дошли да поздравят актьора Георги Мамалев за автобиографичната му книга „Усмихни се, човече!” (Книгомания) и да получат лично автограф. Комикът пък разсмя публиката си многократно с импровизирано „one man show”, като разказваше редица забавни истории от годините, прекарани на снимачните площадки или зад кулисите в театъра. Дори най-големите му фенове не са чували смешните случки зад кадър, в които участват Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Тодор Колев, Константин Коцев, Велко Кънев, Павел Поппандов, Стефан Данаилов, Антон Радичев и много други обичани артисти.

Представянето започна с кратко видео със снимки от превъплъщенията на актьора в различни роли и с малък откъс от незабравимия филм „Оркестър без име” – от него е и корицата на самата книга – Георги Мамалев като барабанист. Водещ на самото представяне бе Тончо Токмакчиев, който също се включи духовито в общата шеговита атмосфера.

Сред гостите присъстваха директорът на Народен театър „Иван Вазов” Мариус Донкин, писателят и главен редактор на в. „Стършел” Михаил Вешим, Венелина Гочева, Аня Пенчева със съпруга си Ивайло Караньотов, Ева Тепавичарова, Катерина Евро, Антон Радичев – един от участниците в някогашния „Клуб НЛО”, Симеон Викторов, директорът на програма „Христо Ботев” на БНР и бивш посланик в Австрия д-р Кирил Калев, театроведът Ирина Канушева, Радослава Ненова (съпруга на алпиниста Боян Петров) и други. Разбира се, сред публиката бяха и съпругата на актьора, както и двамата му синове.

На сцената излязоха да поздравят Мамалев неговият съавтор на „Усмихни се, човече!” – журналистът Весел Цанков, както и редакторът на книгата Ирина Вагалинска.

„Аз не съм написал нито едно изречение в тази книга. Това направи Веско, който не знам как ме разбираше, защото аз само дърдорех на един микрофон, в компанията на червено вино, което ми бяха подарили“,

Така актьорът представи своята книга пред публиката и заяви, че няма да има втора, докато не я филмира и не я превърне в сериал, заснет в Турция. Публиката често избухваше в смях от „признанията” на Мамалев, а приповдигнатото настроение не напусна залата нито за миг. Организаторите от Книгомания специално се бяха погрижили да почерпят гостите с вино, като бутилките също носеха лика на актора.

Сред поздравите на сцената се включи и Боряна Пунчева, с която Мамалев играе във фантастичната приказка „Тринайсетата годеница на принца” (1986). Тя също е един от „виновниците” за създаването на книгата с мемоари „Усмихни се, човече!” и за включването й в поредицата на Книгомания „Любимци на публиката”, сподели звездата на вечерта. Катерина Евро също излезе на сцената, за да потвърди забавните случки, разказани от Георги Мамалев, свързани с участието на двамата в „Оркестър без име”.

„Това е една лятна, весела и приятна книга за морето, за Созопол, Бургас и още нещо, както се казва във филма „Оркестър без име“, за „Оркестър без име“, за много пиеси, за много турнета. Това са си подбрани забавни случки. Това не е толкова за мен. С тази книга няма да стана по-популярен. Моето желание беше тези истории, които съм разказал в книгата да останат един спомен за колегите, един поклон към тях за всичко онова, което те направиха, изиграха и оставиха след себе си“, сподели актьорът. 

Илиян Андонов, издател на книгата, разказа също с чувство за хумор моменти „от кухнята” при подготвянето на томчето и че това издание е „посветено на добрите дела и доброто настроение”. Посланието, което отправи към Георги Мамалев, без свързано с ролята на актьора като даскал Киро в „Опит за летене“ от Йордан Радичков: „Много е лошо да се опитомиш, господин старши! Опитомиш ли се, съвсем преставаш да хвърчиш!“. Андонов допълни цитата с пожеланието, че мечтите са присъщи тъкмо на хората като Мамалев и му пожела да продължава да лети.

Близо двучасовото представяне завърши с дълга опашка за автографи, много снимки и още повече усмивки.

 

 

Автор:
Елица Пенова
Публикация:
05.06.2018 г. 18:35
Посетено:
976
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27885-nad-200-gosti-se-zabavlyavaha-s-shouto-na-georgi-mamalev-na-premierata-na-knigata-usmihni-se-choveche