След-и

„Варна Лит“ 2018 – една добра история бе разказана

С приказен финал приключиха първите по рода си детски и младежки литературни дни

„Варна Лит“ 2018 – една добра история бе разказана

 

„Варна Лит“ – фестивалът, който обединява писатели, журналисти, учители, актьори и изпълнители и ги превръща в преки посланици на литературата сред по-младото поколение, приключи. С над 60 срещи и 20 гостуващи български и чужди автори уникалната по рода си платформа превърна Варна в литературния пристан на България.

За да присъства литературата в класните стаи не просто като задължителен предмет за изучаване, а със своите най-различни лица, между 30 май и 2 юни някои от най-добрите съвременни български и чуждестранни автори, публицисти, художници, театрали, илюстратори, комикс и графити артисти посетиха над 60 държавни и частни училища и се включиха в над 60 външни събития.

Работилници, конкурси, спортни срещи, детски театър стартираха наратива на една приказка, обхванала целия град, а срещите и разговорите с Алек Попов, Теодора Димова, Ей Джей Фин, Владимир Зарев, Захари Карабашлиев, Светослав Иванов, Георги Тошев и Иво Иванов, както и с френския изпълнител Венсан Винел, повдигнаха много въпроси за реалността, от която искаме да бъдем част. А концертите на Стефан Вълдобрев и Михаела Филева завладяха хиляди сърца.

С над 4000 посетители „Варна Лит“ 2018 се превърна в своеобразен празник на  мечтите – мечтите, които се сбъдват, за да заразят и други хора. За да спасят света.

„Варна Лит“ 2018 беше трогателно задъхан, изтощително забавен — като обичливо, хиперактивно дете със зачервени от превъзбуда бузи, с по един сладолед и в двете ръце. Беше повече от фестивал. Беше началото на една добра история. А разказвачът на тази история се крие във всеки от вас!

„Варна Лит“ 2018 се проведе с помощта на Фонд „Култура“ към Община Варна, Фондация „Америка за България“, „Vivacom“, „Solvay“, Българска национална телевизия, БТВ, Дарик Радио, БНР Варна, Live.varna.bg, moreto.net, „Карин дом“, „Ти си Варна“.

Очакваме ви и догодина!

 

Автор:
Екипът на „Варна Лит“ 2018
Публикация:
05.06.2018 г. 11:23
Посетено:
1062
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27881-varna-lit-2018-edna-dobra-istoriya-be-razkazana