След-и

Ученици дебатираха добре ли е новинарски платформи да са регистрирани като организации с нестопанска цел

Въпросът беше част от темите в Националното ученическо състезание по дебати за 2018 година

Трябва ли новинарските платформи да оперират като организации с нестопанска цел? Да могат ли частни компании да получават правото да управляват градове, които са в тежко икономическо състояние? Да се премахнат ли държавните политики, които предлагат субсидии, данъчни облекчения или заеми с преференциални условия при закупуването на жилище?

Това са само част от темите в тазгодишното Национално ученическо състезание по дебати, което се проведе от 5 до 7 май в София. Тази година в събитието се включиха общо 150 ученици и 30 съдии от цялата страна.

Първо място в състезанието зае отборът „Продуктово позиционирани“ от Втора Английска езикова гимназия. Първо място като индивидуален говорител спечели Андреа Малинова от Първа английска езикова гимназия, второ – Валентина Великова от същото училище, а на трето място се класира Мариела Михайлова от Профилирана английска гимназия „Гео Милев“ – Русе.

Дебатите се проведоха във формат „Световни училища, отбори по трима” като участниците преминаха през пет кръга, четвъртфинал, полуфинал и финал. Учениците имаха възможност да покажат своите знания и умения както по подготвени теми, така и по неподготвени, обявени един час преди началото на дебата.

„Радващо е, че толкова много ученици приеха предизвикателството да се съревновават в една интелектуална дисциплина, каквато са състезателните дебати и същевременно да покажат какво мислят по едни от най-наболелите теми в нашето общество. Благодарение на тях Националното ученическо състезание по дебати през тази година се превърна в надпреварата с най-много участници, провеждана някога в България. Всичко това показва, че дебатите печелят все повече почитатели у нас, което със сигурност ще донесе много ползи както за младежите, занимаващи се с това, така и за обществото ни като цяло“ - заяви Румяна Пенева, член на Управителния съвет на Асоциация Дебати, която организира събитието.

 

За повече информация: www.debate.bg

Автор:
Организаторите
Публикация:
10.05.2018 г. 15:42
Етикети:
София
Национално ученическо състезание по дебати
Асоциация Дебати
Посетено:
742
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27680-uchenitsi-debatiraha-dobre-li-e-novinarski-platformi-da-sa-registrirani-kato-organizatsii-s-nestopanska-tsel