След-и

Ден на изкуството и културата в Чирпан

ХГ "Н. Манев" на 7 години

 ◊ СЪБИТИЕТО

На 17 септември ХГ “Н. Манев” отпразнува своя седми рожден ден. Той бе почетен от посланици и представители на посолства от осем страни в България, между които посланиците на Франция - Ив Сен Жур, Швеция - Бертил Рут, Полша - Славомир Доброва, Турция - Гюл Ялчън, Индонезия, Аржентина, Словакия,  кметовете на градовете Поморие, Първомай и други официални лица.

Кметът В. Донев определи артпразниците в ХГ “Н. Манев”, провеждащи се за седма поредна година под мотото “Всички заедно да бъдем по-силни!”, като добър знак за България в правилния път към Европа. 
 
Посланикът на Франция - Ив Сен Жур поздрави домакина Н. Манев от името на дипломатическото тяло с думите:  “Н. Манев е жител  на Чирпан и на Франция, когато идва в Чирпан, той има добротата да мисли за Париж… Посланието на празника за връзката между етническите групи - това е духът, който утре ще доминира в Европейския съюз. Благодаря, че ни дадохте Никола Манев!”…

Н. Манев подчерта, че празникът е за всички хора без разлика на етническата им принадлежност, изрази задоволството си да се връща в родния си град, където всеки камък е наситен с история, която се пише от хора, включително и днес от нас самите - каза още той. След това покани за участие артистите, предвидени в програмата.


◊ ПРОГРАМАТА

Тя бе открита от ученици от групата за художествено слово ”Джан-джин” с ръководител Желязка Добрева, заели първо място в Националния конкурс-рецитал на стихове от Яворов в Поморие тази година.

Многобройната публика посрещна топло изпълнителите проф. Анатолий Кръстев, проф. Лидия Ошавкова, Биг Бенда на Георги Борисов, попевицата Силвия Кацарова.
Наградата на Н. Манев (негова картина) за цялостно творчество тази година получи поетът Стефан Цанев.
Той прочете свои емблематични за неговото творчество стихове.

Приятна изненада за гостите на празника бе представения модел дамска рокля от рисувана коприна с мотиви от картини на Манев. Идеята е на дизейнерката Марини Францети.

Картина на Манев получи от томбола Маргарита Гюрова -позната сред читалищните дейци и артсредите в цялата страна заради енергията, с която работи в НЧ “Просвета” в град Поморие, и още по-известна като един от пазителите на духа на Яворов, с организирането на традиционните Яворови дни в Поморие.

В тазгодишното издание на празниците на ХГ “Н. Манев” участваха и почетните граждани на Чирпан проф. Петко Радев като солист на Биг бенда и Атанас Стоев като ръководител на оркестър “Канарите”, които поздравиха домакина Н. Манев с нови изпълнения и разбира се, с родното българско хоро.

Представители на школата за модерни танци “Загора Данс” с ръководител Александър Александров, също се включиха в програмата с блестящото си изпълниение.

Открита бе фотоизложбата “Планината на Орфей” на Злати Латев, която в най-скоро време ще гостува в Париж. С творби на големия български скулптор Вежди Рашидов се срещнаха за първи път много почитатели на пластичното изкуство.


◊ ПРЕДСТОЯЩО

Накрая на празника Н. Манев покани всички, които имат възможност и желание, да присъстват на откриването на дъщерна галерия на тази в Чирпан, но този път в град Созопол, в хотел на ВИП Зона, собственост на чирпанлии.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
18.09.2006 г. 16:55
Посетено:
816
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2742-den-na-izkustvoto-i-kulturata-v-chirpan