След-и

Анамнеза на поетическата душа

Представяне на стихосбирката „Адdicted” на Петър Чухов в Габрово

Анамнеза на поетическата душа

 

В петък – 16 март 2018 г., габровци присъстваха на своеобразна психоанализа на поетическата душа на Петър Чухов в галерия „Орловска10”. Медицинската терминология влезе в широка метафорична употреба, след като поетът определи акта на писане като вид психотерапия.

Чухов сподели, че заглавието „Адdicted” е съчетание от българската дума „ад” и английската „addicted”, която означава „пристрастен”. Поетът е пристрастен към своя вътрешен „ад”, в който лежи полузадрямалото хтонично чудовище на съзнанието. Съзнанието на поета Чухов съхранява онези мрачни нюанси на страха и отчуждението след преживяна психическа травма, за да запечата поетическия гений върху белия лист.

Преизподнята на поета е „крепост” от страхове, тревоги и надежди, от която той съзерцава най-дълбоките кътчета на своето съзнание.

Стихосбирката „Адdicted” (издадена от изд. “Жанет 45”) е изградена от три лирически цикъла: „Крилата са мека постеля”, „Полулюбовни стихотворения” и „Втвърдяване на детството”. Чрез стихотворенията в тях се щрихова душата на поета Чухов, окриляна от надежди, докосвана от ласките на преходната любов и закалявана от детски спомени. Габровци чуха част от стиховете и на трите лирически цикъла.

Стиховете, които Петър Чухов бе подбрал, открехнаха дверите на възприятието на аудиторията смислово. Лирическите образи наситиха ефира на галерията с „полулюбовните” измерения на възбудата от разговор за секс (в „Когато говори”) и отчуждаването на мислите за любимата от емоционалния капан на сънищата (в „Полулюбовно стихотворение”).

За доброто настроение и допълнително естетическо оформление на вечерта допринесоха и талантливите ученици от Националната Априловска гимназия – Йоана Йорданова, Весела Иваничкова, Ивета Петрова и Нора Димитрова, които се представиха като даровити музиканти и литератори.

След като поетът представи стихосбирката си, водещите на събитието – Иван Христов и Калоян Христов – дадоха думата на аудиторията за въпроси. Започна увлекателен разговор за съвременната българска литература, взаимодействието между пишещ и четящ и т.н.

В края на поетичната вечер Петър Чухов раздаде автографи на своите габровски почитатели.

 

Автор:
Лъчезар Йорданов
Публикация:
19.03.2018 г. 15:11
Посетено:
1248
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27325-anamneza-na-poeticheskata-dusha