След-и

Празник на високия морал

75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта

Празник на високия морал

 

На 9 март в Големия салон на БАН се състоя тържествено събрание, посветено на 75 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. То бе организирано от организацията „Академични приятели на Израел в България” (АПИ) в партньорство с Международното християнско посолство, Ерусалим, Израел и „Държавната агенция „Архиви”. Присъстваха официално лица от Парламента, зам.-кметът на София доц. д-р Чобанов, Тивериополският епископ Тихон, посланици, представители на ОЕБ „Шалом”, Институтът за принципи на правото, Българското училище за политика „Димитър Паница”, арменската общност в България, Националният съвет за междурелигиозно сътрудничество, наши сънародници от Израел, наследници на българите - спасители на евреите, обявени за „праведници на народите” на Държавата Израел, хора от академичната общност, студенти…

Участниците бяха поздравени от името на ръководството на домакините – БАН. Академик Георги Марков изнесе нови данни за ролята на български учени и професори, както и за участието на БАН в освобождаването на 200 полски учени, по-голямата част от които евреи. Адвокат Магдалена Латева от „Адвокати на Европа” представи ролята на адвокатите в акта на спасяването. Иван Хазърбасанов от Международното християнско посолство, Ерусалим – офис в България говори на тема: „Светът, България и евреите”. Спомени за български учени, преживели тези трудни времена, разказа проф. Хени Лорер.

Преди 75 години по време на най-тъмното време на човечеството нашето общество избра да не следва тъмните страсти, омразата и мракобесието, като беше поведено от своите светли личности (духовници и интелектуалци), които платиха висока цена, но записаха едни от най-великите страници в съвременната ни история. Тогава България стана едно голямо изключение в Европа и в света, спасила от явна смърт цялата си еврейска общност – 49 хиляди души плюс още 15 хиляди, получили транзитни визи през страната ни.

„Нека плодовете от заслугите на нашите достойни предци, излезли от лабораториите, кабинетите и канторите си, за да попречат на тайното депортиране, да се излеят като благословение върху идните поколения на България” – завърши събранието доц. Любка Танчева, председател на АПИ – академичната общност за връзки, приятелство, съвместни изследвания и инициативи с Израелската академия на науките, която е основана през 2004 година.

Във фоайето на БАН бе подредена изложбата „Спасението 1943-та”.                                

 

Автор:
доц. Любка Танчева
Публикация:
13.03.2018 г. 11:30
Посетено:
1273
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27287-praznik-na-visokiya-moral