След-и

Ново издание на „Пиеси” от Георги Марков – за безмерния и свръхчовешки талант на емблематичния писател и дисидент

Пълното издание на драматургията на Георги Марков събра три поколения на едно място

Ново издание на „Пиеси” от Георги Марков – за безмерния и свръхчовешки талант на емблематичния писател и дисидент

 

На 1 март 2018 г. се отбелязваха 89 години от рождението на емблематичния български писател, журналист и драматург Георги Марков.

По този повод на 6 март от 18:30 ч. в Нов театър-НДК се събраха над 100 души, които се включиха в разговор-дискусия, посветена на част от творчеството на незабравимия дисидент – неговите „Пиеси”, превърнали се в точката на пречупване в пътя на Георги Марков – от писател в страната към свободен, бродещ творец,противоречащ на парадните хорове (Георги Тенев).

За „този“ и „онзи“ живот, за най-фините инструменти на словото – за безмерния и свръхчовешки талант на Георги Марков да трансформира безсмислието дискутираха Георги Тенев, Захари Карабашлиев и Димитър Бочев.

Своите спомени от работата с българския журналист, писател и драматург споделиха и режисьорите Никола Петков и Николай Поляков, а Стоян Алексиев и Димитър Николов прекрачиха в смела творческа импровизация прага на последната пиеса на Марков – „Архангел Михаил”. 

Новият сборник „Пиеси” съдържа нашумялата „Да се провреш под дъгата”, която се играе в момента в София и Пловдив и която е била спряна от комунистическата власт след 13 представления през 1967 г. Включена е и пиесите „Комунисти” – документална творба, разказваща истинските истории на български партизани и комунисти, която не е била допусната до сцена, защото гласовете на идеалистите от 40-те години не са се харесали на властниците от 60-те.

Знае се, че отношението на държавата и цензурата към драматургията на Марков става основна причина той да напусне България и да продължи кариерата си в Лондон, където поставя и последната си пиеса – „Архангел Михаил”. Тя е поставена за първи път в България през 2002 г. В сборника са поместени и творбите „Калай” и „Последния патент”, които не намериха място в предишното издание на пиесите на Георги Марков от 2001 г.

 

Автор:
Изд. Сиела
Публикация:
07.03.2018 г. 15:24
Посетено:
949
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27255-novo-izdanie-na-piesi-ot-georgi-markov-za-bezmerniya-i-svrahchoveshki-talant-na-emblematichniya-pisatel-i-disident