След-и

"Новите седмочисленици"

Изложба, посветена на 130-годишнината от основаването на Алма матер

"Новите седмочисленици"

 

В Университетската библиотека бе открита изложбата „Новите седмочисленици“, посветена на Александър Теодоров-Балан, Любомир Милетич, Иван Георгов, Станимир Станимиров, Йосиф Ковачев, Никола Михайловски и Иван Данев, преподаватели в първата година на Висшия педагогически курс и основоположници на определени научни дисциплини. С тази експозиция Университетската библиотека постави началото на поредица от инициативи, организирани по повод 130-годишнината от основаването на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Изложбата, посветена на градителите на Висшето училище, следва няколко линии. Първата линия представя част от научното и книжовното наследство на първостроителите – трудове в областта на  българската и славянска филологии, философия и педагогика, политическа и културна история, както и класически и нови езици. Посетителите имат възможност да видят ръкописа на лекциите на първия ректор Александър Теодоров-Балан и ръкописа на Станимир Станимиров "История на Бачковския ставропигиален манастир", който авторът е дарил на патриарх Кирил.

Другата линия на изложбата представя документи и материали от Музея на Софийския университет. В изложбата за първи път се показва оригинал на писмо на Константин Иречек, написано в отговор на отправената му покана да бъде един от преподавателите в Педагогическия курс.

През 1888 г., когато се полагат основите на българското Висше училище, камъкът, който е положен в градежа му, е Университетската библиотека. Именно първият ректор Александър Теодоров Балан е основоположник на Университетската библиотека, а неин първи библиотекар е проф. Любомир Милетич. Това е причината организаторите да насочат внимание към 155-годишнината от рождението на проф. Любомир Милетич – първият библиотекар на Висшето училище и да покажат за първи път книги с автографи и дарствени надписи от личната му  библиотека.

Автор:
Малина Димитрова
Публикация:
19.02.2018 г. 13:56