След-и

130 години Регионална библиотека "Любен Каравелов” – Русе

Открита бе изложба с уникални книги, документи и снимки

Преди 130 години, на 11 февруари 1888 година, в Русе се създава Градска библиотека, която се превръща в място не само за съхраняване на книгите, но и средище за духовен обмен, за разбиране на миналото, самите себе си и реалностите. От нейното основаване до днес библиотекарите в Регионална библиотека "Любен Каравелов” – Русе са тези, които полагат усилия литературата и културата да бъдат фундаментално значима, конструктивна част от живота на русенци.

Тържеството по случай 130 години от създаването на Регионална библиотека "Любен Каравелов” – Русе бе открито от нейния директор, Теодора Евтимова, която изтъкна в своето слово: „Годините, които ни събират днес на това тържество, са 130! Русенската библиотека е всъщност една от най-старите градски библиотеки, създадена само 10 години след Освобождението през 1878 г. Към детайлите в историята не бива да посягаме прибързано. Необходими са скромност и съзнание за шанса, който ни дава съдбата да бъдем продължители на 130-годишната традиция."

С празничен водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска епархия, беше открита Документалната изложба "130 години Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Експозицията представя уникалните колекции: Старопечатен фонд, Фонд „Михаил Арнаудов“, Лична библиотека на Захари Стоянов, краеведска ръкописна сбирка, книги с автографи и др. Съхранява се и изданието на „Ад“ от Данте Алигиери с илюстрации на Гюстав Доре от 1906 година, руско издание от 1895 г. на „Изгубения рай“ от Джон Милтън. Впечатляващи експонати в изложбата са книгата с най-много страници – Речник на английския език от 1922 година (2800 стр.) и най-малкото по формат издание – за правата на гражданите в Европейския съюз (2 см).

В изложбата са представени и документи, снимки, награди, издания и публикации, отразяващи историческото развитие на Регионална библиотека "Любен Каравелов” – Русе. Сред тях са снимка от строителството на сградата на Търговско-индустриалната камара, където през 1954 г. се премества библиотеката; Писмо до кмета на Русенската градска община относно инсталирането на електрическо осветление в библиотеката от 10 септември 1917 г.; Доклад до кмета на Русенската градска община от Бончо Мустаков – контрольор, и Иван Вутов – чиновник, за резултата от проверката на приходите и разходите на библиотеката за периода от 1904 до 1940 г. и др.

Автор:
Никола Бенин
Публикация:
17.02.2018 г. 20:55
Етикети:
изложбагодишнина
Регионална библиотека "Любен Каравелов” – Русе
Посетено:
1062
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27164-130-godini-regionalna-biblioteka-lyuben-karavelov-ruse