След-и

Михаел Бар-Зоар представи „Няма невъзможнa мисия“ в навечерието на осемдесетата си годишнина

Премиерата на книгата се състоя в Гранд хотел "София" в препълнена зала

Михаел Бар-Зоар представи „Няма невъзможнa мисия“ в навечерието на осемдесетата си годишнина

Проф. Бар-Зоар представя „Няма невъзможна мисия“

 

На 29 януари 2018 г. в „Гранд хотел София“ се състоя премиерата на книгата „Няма невъзможнa мисия“ от авторите на „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби“ Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал. В книгата с впечатляващи подробности са пресъздадени трийсет от най-трудните и значими операции на Израелските специални части, рейдове във вражеска територия и смъртоносни специални мисии. В разказите присъстват и личните истории на войниците и командирите, които споделят своите надежди и страхове.

„Няма невъзможнa мисия“ бе представена от управителя на издателство „Ентусиаст“ Виктория Бисерова и от д-р Соломон Паси. Събитието се проведе със специалното участие на проф. Бар-Зоар, който пристигна в България специално за представянето на книгата, но и за да отбележи осемдесетия си рожден ден в своята родна страна.

Виктория Бисерова приветства гостите и благодари на всички присъстващи. „Проф. Бар-Зоар е личност, чиято биография не може да бъде предадена с няколко думи“ - каза тя. „Той е един изключителен човек, написал е множество биографии, направил и десетки изследвания, някои от които имаме възможността да издаваме от „Ентусиаст“. Изключителна личност, проф. Бар-Зоар е с много познания, с много контакти, имал е възможност да срещне и да интервюира много значими хора. Той ни показва нещата, които няма как да видим и да чуем – не защото сме далеч, а защото това са тайните операции, променили историята, глобалната политика и света, в който живеем днес и сега.“

Повече за секретните мисии на Израелските специални части, описани в книгата, сподели с публиката д-р Соломон Паси, който е и един от първите читатели на българското издание на „Няма невъзможнa мисия“. За втори път д-р Паси представя книга на проф. Бар-Зоар, след като през 2013 г. беше един от участниците в премиерата на „Мосад“.

„Да представям Михаел Бар-Зоар е много трудна работа, защото Михаел Бар-Зоар е легенда“, каза Паси. „Как се представя легенда? Омир е невъзможно, Шекспир е невъзможно, Миахел Бар-Зоар е също толкова невъзможно. Той е историк, изследовател, професор, политик – два мандата в Кнесета, и биограф на двама от най-великите строители на Израелската държава – Давид Бен Гурион и Шимон Перес.

Израелските специални части са нещо различно от „Мосад“. Те показват най-доброто, което може да се направи с военни средства за разлика от „Мосад“, който показва най-доброто, което може да се направи с всички средства, т.е. при „Мосад“ няма ограничение на средствата, важна е целта. Израелските отбранителни сили за отбрана дават най-доброто в световното военно дело. Освен всичко друго това е много увлекателна книга и тази книга може да бъде учебник. Смисълът на всички тези военни операции обаче не е победата. Смисълът е, че интелектът търси оцеляване, а оцеляването търси мир. Оцеляването на израелската държава вече до голяма степен е постигнато, но мирът все още не е. И аз се надявам, че големият смисъл, а именно мира, предстои да го видим с помощта на подобни исторически документи, които ще ни помогнат в бъдеще да сме по-разумни“, заключи Соломон Паси.

Един от авторите на книгата проф. Михаел Бар-Зоар не скри вълнението си от това да представи книгата си пред българската публика. Той пресъздаде една от трудните операции, описани в книгата – операция „Ентебе“, която доказва как една невъзможна мисия може да се превърне във възможна. Проф. Бар-Зоар сподели, че в книгата става дума за две битки. „Едната битка е за Израел. Другата битка е да запазим едно морално ниво, един морален стандарт, с който на всяка цена да се опитваме да пазим живота на цивилни, невинни хора.”

„Няма невъзможна мисия“ е втората част от трилогията на Михаел Бар-Зоар и Нисим Мишал. Скоро на български език предстои да излезе и последната част, посветена на т. нар. близнак на „Мосад“ – „Шабак“, Израелската служба за вътрешна сигурност.

Автор:
Изд. Ентусиаст
Публикация:
30.01.2018 г. 13:38
Посетено:
1366
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27070-mihael-bar-zoar-predstavi-nyama-nevazmozhna-misiya-v-navecherieto-na-osemdesetata-si-godishnina