След-и

Академия “Каунь” раздаде ежегодните си награди

Хасково 2006

◊ СЪБИТИЕТО

На 9 септември 2006 г. в рамките на Дните на Хасково за пореден път се проведе Националният традиционен фестивал “Хасковски каунь”, организиран от Община Хасково, Академия “Каунь” и Клуба на дейците на културата - Хасково.

В тазгодишния фестивал за първи път бяха включени два нови конкурса:
· за хумористични творби на тема “Чешитите на моя град”;
· за клоуни - под вещото журиране на прочутия клоун Николай Николаев (бате Николай).


◊ ПОВЕЧЕ

Наситена бе фестивалната програма. Тя включваше редица прояви - от детска клоунада на откритата сцена (на централния градски площад) до връчването на наградите от конкурсите.

В Клуба на дейците на културата се състоя непринудена и симпатична среща с хумористите от в. “Стършел” Йордан Попов и Кръстьо Кръстев (тяхното гостуване бе и работно – те журираха творбите в раздел “Проза” на хумористичния литературен конкурс). Двамата сладкодумци представиха също така сборника “Отново в гнездото на стършелите”, посветен на 60-годишнината на най-дълголетното хумористично издание у нас.

Вечерта в препълнената зала на хасковския театър се състоя конкурсът за клоуни. На тази първа по рода си проява у нас си дадоха среща както начинаещи в това толкова трудно и рядко изкуство млади таланти, така и утвърдени майстори, някои от които бяха дошли специално за проявата от чужбина. Между отделните изяви на клоуните бяха обявявани и наградите от хумористичния конкурс.


◊ НАГРАДИТЕ

· Първи награди в съответните раздели взеха Петър Софрониев от София (за поезия), Светослав Лукянов от Габрово (за проза) и Димитър Атанасов от Кубрат (за карикатура).

· Със звание лауреат за поезия Академия “Каунь” удостои Лили Качова от София (тя получи и “най-сладката” награда – голям буркан целебен пчелен мед), за проза - Славимир Генчев от София, за карикатура - Веселин Зидаров от Трявна.

Тук е мястото да споменем, че ако се намерят средства, номинираните и наградените творби от конкурса ще бъдат издадени за догодина в отделна книжка.

· В надпреварата за клоуни награди получиха Ицу-Жицу (за детска клоунада) и Додо от Пловдив, отличен за най-добър клоун.

· С голямата награда “Златен каунь” за цялостно творчество заслужено бе удостоен любимецът на хасковската публика Кени (Ивомир Игнатов).

Сам хасковлия, Кени прослави Хасково далече извън пределите на България – с многобройните си турнета в чужбина и с редица международни отличия. Неговата поява бе черешката на тортата на тази незабравима за хасковската публика и за участниците във фестивала вечер и той многократно заслужи горещите аплодисменти на зрителите.

Вечерта завърши с тържествен коктейл в Клуба на културните дейци. За домакини, организатори и гости свири и пя неуморно известният хасковски блускитарист Георги Матев.
Автор:
Янко Митев
Публикация:
11.09.2006 г. 14:31
Посетено:
576
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2705-akademiya-kauny-razdade-ezhegodnite-si-nagradi