След-и

Стоянка Мутафова: Русе е митичен град, защото русенци са отворени към света

Актрисата гостува в Русе за представянето на книгата „Добър вечер, Столетие мое”

Стоянка Мутафова: Русе е митичен град, защото русенци са отворени към света

 

Стоянка Мутафова: Русе е митичен град, защото русенци са отворени към света

С тези думи се обърна към препълнената зала в Читалня, етаж 2, голямата българска актриса Стоянка Мутафова към най-верните си фенове и обичащи я русенци - над 400 души, които уважиха премиерата на нейната книга „Добър вечер, Столетие мое” на Дунавския бряг. Стоянка Мутафова пристигна в библиотеката с екипа си и дъщеря си Мария Грубешлиева-Муки, която всъщност е автор на биографичното повествование. След кратък брифинг за медиите любимата на много поколения българи Стоянка Мутафова влезе в залата под нестихващите аплодисменти на русенци, които я обсипаха с букети цветя, с овации „Браво” и много топлота и любов.

„Още от детството си помня, че баща ми Константин Мутафов, известен български драматург и театрал, ме водеше много често в своя роден град и няма никога да забравя, докато съм жива, искрящите  тукашни зими, в които въздухът скърцаше и беше прекрасно да изживявам тези неповторими мигове на брега на световната река Дунав, която прави Русе мистичен град и същевременно много отворен към света”, сподели с особена любов актрисата.

Деца от училище „Паисий Хилендарски”, по инициатива на чието ръководство бе осъществена срещата в Русе, изиграха артистично кратки етюди от театрални представления с участието на Стоянка Мутафова, като развеселиха  аудиторията и приятно изненадаха двете дами. 

Професор Стефан Вичев, който е от родовото дърво на актрисата сподели свои общи спомени с нея и специално подчерта под овациите на публиката, че Стоянка Мутафова е била винаги и ще си остане завинаги една от най-ярките и запомнящи се личности в културната история на Русе и на България.

Театроведът Крум Гергицов, дълги години драматург на ДТ „Сава Огнянов”в Русе и съвипускник от театралната академия на Мария Грубешлиева-Муки, сподели свои впечатления от книгата „Добър вечер, столетие мое” и пожела на актрисата още много вълнуващи срещи с вярната и обичаща я публика, защото написаното от нея е изпълнено с мъдрост, доброта и преклонение пред труда на актьора и силата на театралното изкуство.  Разбира се, за голямата актриса имаше и цветя от трупата на русенския ДТ „Сава Огнянов”.

Към задължителния протокол трябва да прибавим топлите приветствия и цветя от името на областния управител в Русе Галин Григоров и поздравителния адрес на кмета на Община Русе Пламен Стоилов.

В спомените си легендата на българския театър и киноиндустрия Стоянка Мутафова разказва интересно и увлекателно за много смешни, много важни и понякога емблематични страници от своята невероятна житейска съдба и професионалната си кариера. Нестандартна и щура, актрисата за пореден път показа невероятно чувство за хумор, страхотно усещане за контакт и владеене на публиката, умение да води диалог с много хора едновременно, да се забавлява и да доставя удоволствие на аудиторията. Това беше една прекрасна и много топла вечер, в която усетихме магията на нейната обаятелна и неповторима личност, с дълбоки русенски корени и  емблематично присъствие в съкровищницата на българското театрално изкуство.

От екипа на актрисата специално благодариха за инициативата на училище „Отец Паисий”, за подадената меценатска ръка от Фондация „Еконт” и страхотното гостоприемство на Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

 

Автор:
РБ "Любен Каравелов" - Русе
Публикация:
24.01.2018 г. 14:12
Посетено:
1027
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/27038-stoyanka-mutafova-ruse-e-mitichen-grad-zashtoto-rusentsi-sa-otvoreni-kam-sveta