След-и

"Фантомни болки" - за пръв път на българска сцена

Сливен - театрален сезон 2006 / 2007

◊ СЪБИТИЕТО

ДТ „Стефан Киров” – Сливен откри новия си сезон с пиесата „Фантомни болки” на Василий Сигарьов.

Режисьор - Григор Антонов 
В ролите - Николай Луканов, Стефан Иванов, Анна Станчева


◊ ЗА ДРАМАТУРГА И ПИЕСАТА
 
Определен като „явление в най-новата руска драматургия”, Василий Сигарьов привлича вниманието на режисьора Григор Антонов с нравствената проблематика, която трагикомедията разкрива по необичаен начин.

Младият драматург споделя своите тайни на претворяване: търси реалиите в действителността около себе си, по негово признание – „друга част съчинявам, правя по-хубави или притъпявам някои моменти”.

Текстът е впечатляващ с почти натуралистичното отражение на живота „след промените”, особено онези - в сетивата и възприемането на живота от съвременния руски човек, проблеми, актуални и за българското общество днес.


◊ ЗА РЕЖИСЬОРА И СПЕКТАКЪЛА

За изкушените зрители на Мелпомена изборът на тази нелека творба от режисьора Григор Антонов няма да бъде изненада: младият творец направи блестящ дебютен прощъпулник с „концептуалната пиеса” на Людмила Петрушевска „Бифем” в ДСТ „Алеко Константинов” – София (сценограф Вл. Славов, с участието на Мимоза Базова и Александра Василева).

Работата му тогава бе наречена „удивителен проект”, а театроведите (В. Дечева) видяха „добър начален залог в играта на тълкувания към бъдещата му работа”. Тя бе стимулирана и от отличената игра на Ал. Василева в тази постановка (за ролята на Фем), получила и „Аскеер” - 2004 като „изгряваща звезда” в „Свекърва” на Ант. Страшимиров (пост. М. Куркински, ДТ – Пловдив).

"Фантомни болки” е третата постановка на обещаващия творец, поставил и „Вампир” от Ант. Страшимиров на сцената на Драматичния театър в гр. Пазарджик.

Пиесата е предвидена в репертоара на Сливенския театър още от директора Иван Урумов, като сега решението е реализирано от новия ръководител на културния институт, Николай Недялков, и постановчика Григор Антонов.

Творческото единение на режисьора и привлечените за ролите млади актьори Николай Луканов, Стефан Иванов и Анна Станчева позволява да се преодолее обичайното очакване от пиесите на Сигарьов: за „голяма натура”, за да се „случи документалният разказ”, наситен и с автобиографични щрихи.

Но обобщенията за нравите на обществото, деградациите и болките на съвременния човек, избликнали в „смеха през сълзи,” обнадеждават за съхраненото чувство на нравственост и любов у хора, готови да се пожертват за нея. Тук авторът е вплел в канавата на творбата си художествения мотив на Шагал за търсещия духовно извисяване „летящ човек”: над страданието, нравственото оскотяване и принизяващия духа живот на някои социални прослойки.

Екипът успява да доведе до зрителя дълбоките пластове на драмата чрез обнадеждаващата игра на младите творци-актьори, изпълнена с лаконизъм, внушения за вътрешните изживявания и психологизма на лутащия се и страдащ човек, вървящ към собственото си себеоткритие...
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
10.09.2006 г. 22:46
Посетено:
975
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2701-fantomni-bolki-za-prav-pat-na-balgarska-stsena