След-и

Ново издание отбелязва 90 години от рождението на писателя Любен Дилов

Премиера на сборника с хумористична фантастика „Напред, човечество!“ от „Ентусиаст“

Ново издание отбелязва 90 години от рождението на писателя Любен Дилов

На снимката: Любен Дилов-син представя „Напред, човечество!“

 

На 28 декември 2017 г. в Книжен център „Гринуич“ се състоя премиерата на книгата на Любен Дилов „Напред, човечество!“, която събира някои от най-популярните му сатирични и хумористични фантастични разкази. Сборникът излиза по случай 90-годишнината на автора и е четвъртият том със събраните му съчинения от поредицата на издателство „Ентусиаст“.

Книгата бе представена от управителя на издателството Виктория Бисерова, oт Любен Дилов-син и от Маргарита Дилова.

Виктория Бисерова приветства гостите и благодари на всички присъстващи. „За мен е чест „Ентусиаст“ да бъде издател на тази поредица“, каза тя. „Амбициозна е задачата да съберем произведенията на Любен Дилов. Това е дългогодишен издателски проект, зад който ние заставаме с голямо удоволствие. Всеки том се опитваме да бъде нещо интересно, с отдавна неиздавани творби, с нова редакция, с много бележки под линия и разбира се с невероятното библиотечно оформление на Чочо Гюзелев и с илюстрациите, които специално създава за тези томове Владо Тодоров.

Любен Дилов е един от най-превежданите автори от български на чужди езици, а специално разказът „Напред, човечество!“ неслучайно е избран да озаглави сборника, защото е преведен на 25 езика в повече 30 страни“, допълни Бисерова.

„В едноименния разказ в мотивите човечеството да се обедини и да започне да строи общ космически флот и да си върне лудите стои един основен гносеологичен проблем – а именно, че като няма луди, ние как ще разберем, че сме нормални“, каза Любен Дилов-син. Той сподели, че за него това е едно е семейно събиране, отбелязващо и 90-годишнината на баща му. Защото всъщност с „Ентусиаст“ са едно семейство, което традиционно се събира в последните дни на декември вече 5 години, за да си припомни Старши.

Любен Дилов-син представи някои от произведенията, включени в антологията, и припомни на публиката някои забавни моменти от живота на баща си. „Интересното е, че повечето разкази са писани преди повече от 30 години. Има някои, които са напълно пророчески. Един такъв е „Новогодишна трагедия“, в който се поставя въпросът за третия пол. Това преди 30 години е звучало като сензационна смешка, а днес го имаме сложено като дневен ред на човечеството.

Идеята на целия том, който селектирахме с Маргарита, беше да представим най-доброто от хумористичната фантастика до този момент. Има много добри световни майстори, които пишат много смешно, но повечето от тях се занимават с пародия. Но да се пише смешна science fiction сама по себе си, а не пародийна, е доста трудно. Това е като да пишеш смешно класическо музикално произведения – много рискуваш, да ти го разбират само музикантите. Затова мисля, че тези разкази са сериозен принос към осветляването на цялото творчество на баща ми, защото наистина това е много труден жанр. Образците за него са много малко. Може би и затова разкази като „Напред, човечество!“ са едни от най-превежданите в чужбина, защото не представляват пародия, а са класическа фантастика, но с изключително смешен елемент и смешно завръщане.

Това, което често сме говорили за него – че е избрал хитроумен начин да се скрие от натиска на официалните власти, от цензурата в Космоса, където партийните организации по издателствата много-много не го разбират тоя Космос. Той винаги е едно добро спасение. Баща ми обичаше да казва, че Космосът е необятен и велик не само заради всичко, което знаем за него, а и заради това, че каквато и глупост и да кажем за него, нищо чудно да се окаже вярна след време.“

На представянето и за да вдигнат чаша за Любен Дилов, присъстваха много представители на софийската артистична бохема, сред които Еленко Ангелов, Калина Паскалева, Алек Попов и други.

 

Автор:
Изд. Ентусиаст
Публикация:
30.12.2017 г. 17:53
Посетено:
1374
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/26912-novo-izdanie-otbelyazva-90-godini-ot-rozhdenieto-na-pisatelya-lyuben-dilov