След-и

Поетът Неделчо Ганев - Почетен гражданин на Чирпан

Представяне на "Зародишни срички" от Н. Ганев

◊ СЪБИТИЕТО

На тържествено заседание на Общинския съвет в Чирпан на 6 септември, поетът Неделчо Ганев бе удостоен със званието Почетен гражданин на Чирпан.

То се дава за заслугите му и за неповторимия начин, по който възпява своя роден чирпански край.

Лично кметът на града г-н Васил Донев връчи на поета удостоверението и символичния ключ на Чирпан. В приветственото си слово той подчерта, че Н. Ганев е живял между хората, които оценяват какво са дали П. Яворов, Павел Матев, Димитър Данаилов, Георги Данчов, Н. Манев и други видни чирпанлии за техния град, и със своя талант на голям поет той  никога не разкъсва понятията за време и пространство, поет, който не стои на прозореца на силните на деня…

Неделчо Ганев благодари на всички, на земетръсната земя Чирпания  и емблематичния град с твърд характер - Чирпан, който има сериозно отношение към българското изкуство и история, и цитира свой стих:

"…В Чирпан тротоарите са станали ниски,
от точенето на чирпанските ками."


◊ И ОЩЕ

В новата изложбена зала "Георги Данчов - Зографина" поетът Румен Леонидов представи творческия път на поета и неговата най-нова 17 поредна книга "Зародишни срички".

"Неделчо Ганев, продължва да пише в едно време, когато редица писатели забравиха за своето призвание, творчеството му е пълно с енергия, с присъствието на исконно българското, на Бога, хляба и виното. Поет, който знае откъде е тръгнал и къде ще стигне. Той не  е богат на банкови сметки, а на думи, пълни със светлина, честност и достойнство” – каза Леонидов. Той му пожела да следва пътя на добротата, да продължава да разговаря с Бога, път, който ще му отреди още книги…

Тук бе и редакторът на книгата “Зародишни стъпки” - поетът Константин Павлов. Почитателите на българската поезия получиха новата стихосбирка и автографи от Н. Ганев и Константин Павлов.
Автор:
Елена Шопова
Публикация:
08.09.2006 г. 14:30
Посетено:
1519
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/31/news/2691-poetat-nedelcho-ganev-pocheten-grazhdanin-na-chirpan